Назад

Активизиране на деловото сътрудничество с Руанда

Предстои онлайн форум относно инвестиционните възможности в Руанда




 

Н.Пр. Джеймс Гатера, посланик на Република Руанда в Израел с акредитация за България, посети БТПП  и разговаря с председателя Цветан Симеонов.

Гостът бе запознат с дейността на Българската търговско-промишлена палата за подпомагане на бизнеса. Бяха представени дигитализираните услуги на Палатата като 11-та палата в света, акредитирана от МТК - Париж да издава електронни сертификати за произход, както и постиженията в областта на Търговския арбитраж, използвайки новите технологии. Бе отделено внимание  и на участието на БТПП в различни международни организации, отворени за търговски палати.

На срещата гостът представи Руанда като страна на африканския континент, прилагаща най–добрите пазарни принципи. Пример за това е регистрацията на чуждестранна компания в страната , която отнема на  предприемача около 6 часа.

В страната има голям интерес към български стоки и услуги в следните сектори:

  • Машини за обработване на селскостопанска продукция
  • Машини и оборудване за обработка на естествени кожи
  • Внос на българска вино
  • Производство на резервни части за автомобилната индустрия
  • Малки водни електрогенератори  
  • Обувна промишленост

 

Чрез навлизане на пазара в Руанда българските компании получават достъп за безмитна търговия със триста милионен пазар от страните на Източноафриканската общност (East African Community). Членове на общността са 7 държави партньори: Демократична република Конго, републиките Бурунди, Кения, Руанда, Южен Судан, Уганда и Обединена република Танзания. Руанда произвежда и изнася висококачествена продукция като минерали, волфрам, кафе, чай, цветя, ананас и други екзотични цитрусови плодове.  

На срещата бе постигната договореност в близко бъдеще БТПП съвместно с екипа на посолството и Съвета за развитие на Руанда (Rwanda Development Board) да организира онлайн форум относно новостите при правенето на бизнес и инвестиране в Руанда. БТПП допълнително ще информира своите клиенти и партньори за точния период на предвижданото събитие.

 


16.05.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад