Назад

В БТПП се проведе Българо-турски бизнес форум

Състояха се множество делови срещи между български и турски компании




Българската търговско-промишлена палата съвместно с Търговския отдел на Посолството на Турция в София проведоха двустранни срещи с турски компании от индустриална зона - Ostim Industrial Area, гр. Анкара, Турция.

Събитието бе открито с приветствие от председателя на БТПП Цветан Симеонов към участниците във форума, в което бе изразено удовлетворение от големия интерес  от двете страни към първото присъствено събитие след отпадане на ограниченията, породени от COVID- пандемията.

БТПП и Съюзът на камарите и стоковите борси на Турция (TOBB) не са прекъсвали работа и са продължили да обслужват бизнеса в двете страни по време на двегодишната ковид криза. Това е помогнало на компаниите да преминат по–леко през кризата. Подчертана бе нуждата от по–бърза и по–ефикасна работа от страна на митническите органи на двете страни с цел избягване на логистичните и транспортни проблеми по двете граници.

Бурхан Немутлу, председател на Българско–турска търговско-индустриална камара (BULTİŞAD) приветства участниците. Той изтъкна, че Турция е един от водещите партньори на България, като потенциалът за сътрудничество е огромен, но не се използва максимално. Бе подчертано, че Смесената камара се стреми да строи мостове на доверие и разбирателство между бизнеса от двете страни.

Синем Таштан, търговски съветник посолство на Турция изрази задоволство от провеждането на първа среща на живо след повече от двегодишно прекъсване поради ограниченията породени от пандемията в световен мащаб. Тя информира, че към момента турските инвестиции в България възлизат в размер на 2.5 милиарда евро. В България оперират около 70 турски активни компании осигуряващи 15 000 работни места. Стокообмена към момента е около 5.2 милиарда евро. Дневно през сухопътните гранични пунктове между двете страни двупосочно преминават повече от 2200 тира.

Орхан Аидън, председател на борда, Индустриална зона Остим и Тех парк Остим направи подробна презентация на Ostim Industrial Area. В зоната се произвежда почти всичко като производство на машини за тестване на автомобили, производство на топлинни устройства и резервоари за съхранение на вода, металообработваща промишленост, отбранителна индустрия, производство на каучук, мебелна промишленост и др. С посещението в София се цели установяване на бъдещо партньорство с компании, индустриални зони и технически университети. 

Презентация на инвестиционни и търговски възможности в България пред участниците направи Юлиан Балчев, старши експерт към Българска агенция за Инвестиции. 

Форумът завърши с провеждане на двустранни бизнес срещи между компаниите от Турция и България.


10.05.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад