Назад

Веселин Стоянов: Правителството се опитва да направи исканията на превозвачите пошли и жълти 

"Превозвачите започваме протести. Ще изкажем нашето недоволство с поетапно включване на всички останали браншове", потвърди в интервю за БНР Веселин Стоянов от УС на GS1 България към БТПП, управител на компания за превоз на палетни пратки и транспортни услуги.

"Настроенията в бранша са много екзалтирани. Ние, като една част от икономическия живот на България, имаме чисто икономически искания, които за съжаление в последните дни правителството се опитва да ги политизира и да ги направи леко пошли и жълти", заяви Стоянов в предаването "Преди всички".

Първото искане е за намаляване на акциза върху горивата наполовина. Заедно с намален биокомпонент това би довело до намаление с 45 стотинки на цените по бензиностанциите, поясни Стоянов. По думите му само заради биокомпонента цената се вдига с 12 стотинки.

Веселин Стоянов е категоричен, че мерките срещу поскъпването, които предлагат, ще се отразят в цената за всеки, който зарежда гориво.

Друго искане е свързано с обхвата на тол системата и тол таксата като начин на изчисление, защото тя дава огромно влияние върху себестойността на транспорта, а оттам – и на всички продукти, които купуваме ежедневно, допълни Стоянов.

Той прогнозира над 5% увеличение на цената на хляба "само заради това".

Ясно разделяме вдигането на цените на петрола на две – какво бихме направили ние с цената на петрола и какво ни е дадено отвън поради цените на борсите и вследствие на глобални процеси, коментира Веселин Стоянов и допълва: "Държим да направим това, което е в нашите възможности, в нашите ръце. Другото е привнесен проблем."

Относно исканите оставки на трима министри, посочени след първия протест на превозвачите, Веселин Стоянов изтъкна, че това не е фокус и е било "отчаян ход".

"Искането на оставки е по чисто икономически причини. Очакваме, че след като един бранш, който носи 20% от брутния продукт на държавата, застане пред прозорците на Министерския съвет, то да излезе някой и да го уважи най-малкото, да попита защо сме там, а не да чуваме подмятания, кулоарни. Това нагнетява напрежение, което рано или късно ще доведе до много по-сериозни действия от страна на хората", посочи Стоянов.


09.05.2022 г.

Още новини:

Видео:

Назад