Назад

Любомир Левичаров, БТПП: България заема 53-то място по конкурентоспособност от общо 64 държави




Намалява ли България своята дигитална конкурентоспособност, както показва тазгодишното проучване на World Digital Competitiveness Ranking, където България е на 52-ро място от 64 държави, като се отчита немалък спад от 7 позиции спрямо 2020 година?

Изследването измерва и проследява икономическата конкурентоспособност на повече от 60 водещи икономики, оценявайки капацитета на една държава да възприема и изследва цифрови технологии, водещи до трансформация в бизнес моделите.

Какво можем да се направи в България, за да се промени тази тенденция?
Защо това е важно? Как ще се промени сегашното състояние – при висока младежка безработица да имаме недостиг от кадри в ИКТ сектора?

Как бизнесът, правителството и образователните институции в партньорство могат да създадат повече условия за преодоляване на този недостиг?

Любомир Левичаров, икономически анализатор от БТПП, коментира "диагнозата" на Швейцарския институт в "Нашият ден" по Програма "Христо Ботев" на БНР

България показва спад с 5 позиции спрямо миналата година по отношение конкурентоспособност – сочи изследване на Швейцарския институт за развитие на мениджмънта, базиран в Лозана, за 2021 г. Институтът цитира и основните предизвикателства пред България, свързани с политическа нестабилност, нисък процент на ваксинация срещу Covid-19, липса на електронно правителство, високи енергийни разходи за бизнеса, изоставащо качество на университетското образование в съчетание с ниски разходи за научноизследователска и развойна дейност, и на на последно място, проблема с корупцията. 

„За БТПП е много важно партньорството ни с този институт, защото той е един от водещите изследователски центрове в световните класации за обучение на мениджъри. За първа година палатата участва пряко в изследването на световната конкурентоспособност за 2021 – като участваме в подготовката на проучването на територията на страната, селекцията от фирмите и координацията на цялото проучване. Проучването оценява готовността на всяка една страна за нейния просперитет. За съжаление през 2021 г. България заема 53-то място от общо 64 държави."

Чуйте цялото интервю от звуковия файл.

 


Линк

07.10.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад