Назад

БТПП отбеляза празника на Българската минно-геоложка камара







БТПП получи почетен знак, на честването в деня на Св. Иван Рилски - 18 август, когато миньорите отбелязват празника си и честват 30 години от основаването на Българската минно-геоложка камара през 1991 година, която бе запомнена с масови миньорски стачки.

Днес нашата индустрия няма нищо общо с индустрията от 1991 г., дори няма нищо общо с това, което беше през 1999 г., инвестициите за тези последни 10 г. са над 7-8 млрд. лв. каза проф. дтн инж. Николай Вълканов, който е втори мандат председател на Българската минно-геоложка камарал

Той напомни, че под земята днес се работи с машини, пробива се, товарят се камиони, като един малък град е. Същото важи и за откритите рудници – "Елаците", "Асарел-Медет", те също влизат в дълбочина и това изисква огромни разходи. През това време цената на електроенергията се увеличи 2-3 пъти, а ние сме енергоемки предприятия. Природният газ поскъпна, увеличиха се цените на металите, които ние купуваме, на всички материали, които ползваме. Проф. Вълканов изтъкна, че добивът се качва, но в същото време се увеличават разходите. По едно споразумение, със синдикатите, всяка година в сектора се увеличават заплатите с 10% и като сега в минната индустрия средната заплата е 2000 лв.

В поздравителния адрес на БТПП се казва, че Българската минно-геоложка камара заема достойно място сред браншовите бизнес-организации в България. От началото на своето създаване до днес Камарата успешно изпълнява своята цел да подпомага и насърчава своите членове в тяхната дейност.

 


18.08.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад