Назад

Посланикът на Бангладеш посети БТПП



Н. Пр. Али Дауд, извънреден и пълномощен посланик на Бангладеш (седалище в Букурещ), посети БТПП и се срещна с председателя на Палатата Цветан Симеонов. В срещата участва и Георги Иванов, почетен консул на Бангладеш в България.

Това е първо посещение на дипломата у нас, като целта му е да се активизират двустранните търговско-икономически отношения между двете страни. Посланик Дауд представи актуални икономически данни за страната си, като сподели , че заради кризата с пандемията в световен мащаб през 2020г. се наблюдава спад с 5.2% в икономическото развитие в страната. През 2021г. се очаква растеж от 7%. Страната е на второ място в световен мащаб, след Китай, в износа на готово облекло. Бангладеш изнася висококачествена продукция - скариди, кожени изделия, медицинска продукция и изделия от юта. Страната изпитва нужда от внос на торове, слънчогледово олио и др. При интерес от инвестиции в Бангладеш чуждестранните инвеститори разполагат с около 100 икономически обособени зони, като към момента около 60 са в завършен вид. Чуждестранните инвестиции на компаниите са освободени от данъци и такси през първите 10 години.      

Възможностите за внос на работна ръка от Бангладеш бяха сред обсъдените теми на срещата.  Стана ясно, че към Правителството на Бангладеш съществува специализирано Бюро по заетост и обучения, което улеснява наемането на работници от страната.

Договорено бе на по-късен етап, през есента на тази година, БТПП, съвместно с екипа на Посолството, да организира информационно събитие - презентация на икономическите възможностите на страната и възможностите за внос на работна ръка от Бангладеш в България.

БТПП ще информира допълнително за конкретни съвместни мероприятия с партньори от Бангладеш и датите на провеждане. Предварителен интерес за участие в презентацията за Бангладеш може да бъде заявен на емайл irelations@bcci.bg,  дирекция „Международно сътрудничество и международни организации“, БТПП.


12.08.2021 г.

Още новини:

Видео:

Назад