Назад

Дачев: Бизнесът ще съди "Булгаргаз", ако не получи компенсациите си

Във времена на криза всяка стотинка е важна, смята зам.-председателят на БТППБизнесът ще започне да завежда дела срещу държавната компания „Булгаргаз“, ако тя не върне надвзетите суми по новия договор с руското дружество „Газпром“. Това обясни пред Economic.bg зам.-председателят на Българската търговско-промишлена палата Красимир Дачев.

Припомняме, че вчера работодателските организации поискаха оставката на енергийния министър Теменужка Петкова заради промените в Закона за енергетиката, според които "Булгаргаз" ще връща надвзети суми само като обществен доставчик, а не като търговец на свободния пазар, където е големият бизнес. Измененията бяха приети от Енергийната комисия, след което минаха на първо четене в Народното събрание. С позицията си вчера работодателските организации категорично настояха промишлените клиенти, присъединени към газопреносната мрежа и закупували газ от "Булгаргаз" по двустранни договори, да бъдат включени и в обхвата на клиентите, на които ще бъдат възстановени средства и за периода 1 януари 2020 г - 31 март 2020 г., а не само за периода 5 август 2019 г. - 31 декември 2019 г.

„Ако парите не ни се върнат, бизнесът ще бъде задължен да заведе дело срещу „Булгаргаз“, защото законите в България ме задължават аз да бъда добър стопанин“, каза той. Според него това важи особено за публичните предприятия, иначе управителите ще бъдат обвинени за това, че не са свършили работата си като добър стопанин. "Всеки ще може да подведе управителите под отговорност защо не са завели дело, нарушавайки интереса на всеки инвеститор и акционер“, обясни  Дачев.

„Аз като акционер утре мога да го осъдя за неоснователно обогатяване, спекулиране с монополно положение, затова „Булгаргаз“ толкова бързо казаха, че искат да върнат парите, за да не ги съдим“, каза още представителят на големия бизнес.  

„Аз, ако съм управител на публична компания, всеки един акционер с една акция може да иска да ме свали и да ме съди, защото аз не съм си поискал парите на фирмата, които са били длъжни да ми върнат“, допълни Красимир Дачев.

Той е категоричен, че ако връщането на парите не бъде законово уредено, те ще бъдат върнати от „Булгаргаз" с лихвите и с разходите за адвокати.

„Клиентът плаща, но когато е надплатил, трябва да му се върне. Нарушена е елементарната справедливост, не философската. Трябвало е да платиш 1.50 лв., а ти си платил 2 лв., ами да ти върнат 50 ст., нищо повече.  Особено сега, когато сме в криза. Ние просто казваме - върнете ни ги“, коментира Дачев.

„Във времена на криза всяка стотинка е важна, особено когато не е критична за двете страни“, каза още той и добави, че случаят не е държавата да вади нещо от джоба си, а трябва да върне даденото, надвзетото от потребителите.

„Газпром“ върна на „Булгаргаз“ 150 млн. лв. надвзети суми заради по-ниската цена на природния газ от 5 август 2019 г. "Ние се разбрахме каква да бъде методологията за връщането на тези пари на клиентите, които са ги надплатили. Всички закони в България казват, че надвзетото трябва да се върне", обясни още работодателят. 

Според Дачев не става въпрос за свободен пазар, когато се предлага един договор и ти нямаш право да го пипаш. „КЕВР го утвърждава и ти плащаш или взимаш, няма значение дали ще го вземеш. Това са монополни договори, няма договаряне, има базова цена за всички. Когато си се разбрал от доставчика, от който купуваш, че цената е била друга и той ти върне 150 млн. лв., ти естествено една част от тях трябва да върнеш на клиентите, другата си оставил за свои разходи и др.“

По думите му това са междуфирмени отношения, а „Булгаргаз“ е фирма.

Това вече е оформено в документите, но започва да се спекулира с това, че „Булгаргаз“ е обществен доставчик. Няма значение какъв е, той е надвзел и трябва да ги върне“.

„Сега започват да се крият зад бюрократични гимнастики и закони“. Те започват да ни пречат да си получим парите, ние бяхме се разбрали. Имаше спор по това каква да бъде формата за връщане на парите, а не затова дали ще се върнат или не“. Сега започват да спорят да се връщат ли въобще и дали не е незаконно да се върнат“. 


Линк

04.04.2020 г.

Още новини:

Видео:

Назад