Назад

БТПП подкрепя удължаване на сроковете за подаване на отчетите, но не и новата методика за авансови вноски на корпоративния данък



Българската търговско-промишлена палата категорично не е съгласна с предложението за авансовите вноски за корпоративен данък към Законопроекта за мерките по време на извънредно положение, който предстои да се гласува на 20.03.2020 г. в Народното събрание, заяви Красимир Дачев, заместник-председател на БТПП.

Палатата подкрепя измененията за удължаване на сроковете за подаване на отчетите до 30.06.2020 г., което е стъпка в правилна посока. От друга страна няма как да се съгласим с представената методика за авансовите вноски на корпоративния данък през 2020 г., които трябва да се изчисляват на база на резултатите от 2018 година. Напълно необяснимо и немотивирано е предвид очакванията за намаляване на икономическия растеж през 2020 г. да се взимат добрите финансови резултати на компаниите от 2018 г. и те да се ползват като основа за изчисляване на корпоративния данък.

Припомняме, че всички международни и европейски организации прогнозират спад на икономическия ръст заради негативното влияние на коронавируса, а 2018 година, както всички знаем, финансовите резултати на компаниите в България бяха добри. В резултат на това предложение фирмите ще се натоварят да внасят авансови вноски на несъществуващи печалби, което още повече ще ги затрудни в настоящата кризисна ситуация.

БТПП алармира предложението да не бъде прието, противното би довело до още по-тежки последици, свързани със задържане за неопределен срок на крайно нужните в момента пари на фирмите, които ще бъдат приспаднати след ревизии в бъдеще. 


19.03.2020 г.

Още новини:

Видео:

Назад