Назад

БИЗНЕСЪТ СРЕЩУ СПАСЯВАНЕТО НА ТЕЦ "МАРИЦА - ИЗТОК 2": Ще получи ли централата пари наготово и кой ще плати сметката?



„България е в много деликатно положение заради Зелената сделка. С нея ще се види разликата между богатите и бедните държави. Ние сме злепоставени с тази сделка, тъй като западните държави вече имат натрупвания и са направили преструктурирането, докато източната част на Европа продължава да е на въглища и тепърва ще плаща много пари за преструктуриране”. Това заяви зам.-председателят на БТПП Красимир Дачев в студиото на „Здравей, България” по НОВА TV.

„Беше очевидно, че ще трябва да затваряме въглищни централи, но очаквахме, че Министерството на енергетиката ще започне някакъв план за преструктуриране. Всеки от работодателските организации, които представляваме, очакваше проект за намаляване на разходите, за оптимизиране на работниците. Затова ни изненада хомогенното решение в Народното събрание”, каза още той.

Бизнесът: Търпението ни се изчерпва за ТЕЦ „Марица Изток 2“

По думите му рядко се приема нещо с такова единодушие. „Всички са гласували за някакво социалистическо решение да се подпомогне ТЕЦ "Марица Изток 2", което е странно, при положение, че например ТЕЦ "Марица Изток 1" с 0,4 човека прави 1 мегават, а ТЕЦ "Марица Изток 2" – с трима. Тя е три пъти по-малко ефективна”, обясни Дачев.

Той даде за пример Гърция, в която има открита мина за добив. „Там с подобни количества има 2 500 работници, а нашите, които добиват въглища, са 10 000 души”, посочи още той.

„Ако ТЕЦ "Марица Изток" произвежда енергия на 100 лева, тя ще печели и няма да внасяме от чужбина. През януари внесохме енергия на стойност 110 лв. Това се случва, защото този ТЕЦ работи от 30% до 50% от капацитета си”, каза Дачев.

„Страшното е, че депутатите единодушно са решили нещо, което е пълен социализъм. Те не помагат на сектора. Това е една голяма пречка. Очаквахме друго и дори предлагахме да им съдействаме”, каза той.


Линк

07.02.2020 г.

Още новини:

Видео:

Назад