Назад

Сътрудничеството между България и Япония се развива динамично







Снимки: Валентин Николов

Цветан Симеонов, председател на Българската търговско-промишлена палата и членовете на УС на БТПП – Константин Главанаков и Станислав Новаков, взеха участие в среща за насърчаване на инвестиционното сътрудничество с Япония. Домакин на събитието беше държавният глава Румен Радев, а в срещата участваха представители на едни от най-големите японски корпорации - от сферата на информационните технологии, електрониката, автомобилостроенето, хранителната промишленост. Някои от тях идват за първи път у нас.

От българска страна участие взеха национално представителните работодателски организации, представители на институции от двете държави, сред които министърът на икономиката Емил Караниколов и Петър Кънев, председател на Комисията по икономическа политика и туризъм към НС, както и на академичната общност у нас.

„Япония е ключов партньор на България в региона на Източна Азия, не само като обем на търговско-икономическо сътрудничество, но най-вече като перспектива, защото в България вече има японски инвестиции, които са именно във високите технологии и производства с висока добавена стойност“, заяви президентът Радев. Той посочи, че сътрудничеството с Япония развива потенциала и креативността на младите българи, които са най-големият капитал на България.

„Днешната среща показва, че двустранните ни бизнес отношения имат по-висок потенциал отколкото може да си проличи от статистическите данни“, заяви посланикът на Япония у нас Масато Ватанабе. Той посочи, че партньорството с България предоставя условия за развитие на търговията с ЕС и със Западните Балкани, което е предимство за японските компании.

Цветан Симеонов благодари на президента Румен Радев и посланик Масато Ватанабе за действията и усилията за активизиране на двустранното сътрудничество между България и Япония. „Японските инвестиции за нас представляват интерес поради високотехнологичните им постижения и затова, че такива инвестиции нямат  нужда от голяма територия, огромни помещения и много заети“, заяви Симеонов. „В България разполагаме с брилянтни експерти в ИКТ сектора, а с инвестициите в тези високотехнологични сектори можем да обединим усилията си за привличане на отлични експерти-българи, работещи в чужбина“.

По време на срещата, председателят на БТПП представи услугите, които Палатата предлага в полза на бизнеса, както и дигитализирания Арбитражен съд към БТПП, който има сключено споразумение с Японската асоциация за търговски арбитраж от 2011 г. „Само за сравнение - Японската асоциация има годишно  средно около 20 дела, а в БТПП броят само на международните е 20, а националните са 7 пъти повече“, заяви Симеонов.

Констатирано бе, че съществува потенциал след Брекзит България да привлече повече японски фирми от високотехнологичния сектор. Беше обявено и създаването на Японско-българска бизнес асоциация. Целта е допълнително да се подкрепят процесите на създаване на взаимноизгодни бизнес партньорства.

Председателят на БТПП спомена, че от 1972г. към БТПП функционира и Българско-японски бизнес съвет, в който обаче през годините не участваха големи японски инвеститори. „Удовлетворен съм от инициативата за създаване на Японско-българска бизнес асоциация, която ще даде нова динамика на двустранните отношения, и заявявам подкрепата на БТПП за инициативата“, заключи Симеонов. Константин Главанаков и Станислав Новаков се изказаха също в подкрепа на инициативата.

 


06.02.2020 г.
Назад