Назад

Конференция на тема „Политиките на България в евроатлантическата реалност“





Председателят на БТПП Цветан Симеонов бе сред официално поканените гости по време на конференция, организирана от ДЕБАТИ.БГ и Фондация „Америка за България”. Темата на конференцията и проведените след нея дискусии бе „Политиките на България в евроатлантическата реалност“.

В първия панел бившият министър-председател на Белгия и бивш президент на ЕС Херман Ван Ромпой засегна темата за бъдещето на Европейския съюз. „В следващия ЕП ще има проевропейско мнозинство, но европейските институции не трябва да забравят, че ще им се наложи да функционират по много по-сложен начин и ще са необходими поне три партии за формиране на мнозинство в ЕП. Без възобновено доверие в ЕС и неговите институции, болестите ще продължават“, категоричен бе Ромпой. Той призова ЕС да бъде доминиран от повече солидарност, за да може да се подготви адекватно за приближаващата икономическа стагнация. Като основна опасност пред икономическото развитие на ЕС Ромпой очерта нарастващия протекционизъм.

Посланикът на САЩ в България Н.Пр. Ерик Рубин разгледа отношенията между двете държави като коментира, че сътрудничеството между България и САЩ датира от 150 години насам и ще продължава да се развива. Посланик Рубин подчерта, че страната му е един от най-големите инвеститори у нас и това засвидетелства голямата подкрепа на Вашингтон.

Росен Плевнелиев, президент на България в периода 2012-2017г., постави акцент върху актуални въпроси за политическите промени в България през последните 10 години, а темата за промените в правната система на България през последните 10 години бе разгледана от бившия министър-председател на България в периода 1991-1992г. и настоящ конституционен съдия Филип Димитров. За промените в икономическите параметри на България през последните 10 години говори икономистът д-р Красен Станчев.

Запис от конференцията може да гледате ТУК.


07.05.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад