Назад

MD ELEKTRONIK ЗАПОЧНА СТРОИТЕЛСТВОТО НА ПЪРВИЯ СИ ЗАВОД В БЪЛГАРИЯГерманската компания за информационни кабели и електронни компоненти MD ELEKTRONIK направи символична „първа копка” на първия си завод в България, който ще бъде построен от българската строително-инвестиционна компания “Хоризонт-Иванов”.

На официалната церемония бяха заместник-министър председателят по икономическата и демографската политика Марияна Николова, кметът на Община Враца, Калин Каменов, изпълнителният директор на Българска агенция за инвестиции, Стамен Янев, главните изпълнителни директори на MD Elektronik, Роберт Хофман и Ото Жижка, представители на фирмата-изпълнител „Хоризонт- Иванов“ Борислав Иванов и Светослав Богалински, Негово Високопреосвещенство Врачански митрополит Григорий, народният представител Красен Кръстев, областният управител на Област Враца Малина Николова, председателят на Българска търговско-промишлена палата Цветан Симеонов, съветникът по икономическите въпроси на Германското посолство Хубертус Клинк, общински съветници и много гости от света на политиката и бизнеса.

Председателят на БТПП Цветан Симеонов, разговаря с главния изпълнителен директор на МD Elektronik Роберт Хофман. Той увери, че производствените машини ще бъдат най-модерните, такива каквито са в Западна Европа и че заводът ще отговаря на последните изисквания в сектора на автомобилната промишленост. Г-н Симеонов декларира, че БТПП е готова да подкрепи всички техни усилия, както с регионалната, така и с националната си структура, за по-бързо изграждане и пускане в действие на завода.

„Нашата инвестиция в България е дългосрочна, защото ние не сме краткосрочен инвеститор. Ние избрахме България като локация за бъдещето ни развитие заради високото ниво на образование, централното местоположение на страната, добрата инфраструктура и логистични условия.”, каза Ото Жижка, член на борда на директорите на MD ELEKTRONIK по време на церемонията. Също така допълни: „В следващите месеци компанията планира да се построи фабрика с площ от 10 000 квадратни метра, в която ще се произвеждат кабели и електронни компоненти за множество производители на автомобили. Освен в България компанията има заводи в Чехия, Китай и Мексико.“

До 2020 се очаква заводът на MD ELEKTRONIK ЕООД да бъде напълно завършен. Производството обаче ще стартира следващата година с първите 300 работни места.

Вицепремиерът Марияна Николова коментира, че по отношение на Северозападна България „целенасочено се работи за обновяване и създаване на инфраструктура, която да осигури така необходимата свързаност.“ Решението на германската компания MD Elektronik да изгради свой завод у нас е пореден сигнал, че притежаваме атрактивни условия и конкурентна среда за инвестиции. Убедена съм, че MD Elektronik тепърва ще получава доказателства за правотата на своето стратегическо решение след Чехия, Китай и Мексико, да отвори фабрика и тук.“, подчерта Николова.

Стамен Янев, изпълнителен директор на Българска агенция за инвестиции, допълни: „Тази инвестиция изпълнява това, което до голяма степен Министерството на икономиката, правителството на България има като приоритети: повече инвестиции, инвестиции в Северозападна България, високотехнологично производство и инвеститор с визия, който е готов не само да инвестира във високотехнологичното производство, а и да подобрява социалната среда, да е фокусиран върху хората и развитието на региона.“

Към гостите адресира поздравленията си и Калин Каменов, кмет на община Враца, който връчи разрешението за строеж на г-н Хофман и обяви, че с това Враца е вече на картата на световната автомобилна индустрия.

 


09.04.2019 г.

Още новини:

Видео:

Назад