Назад

Заместник министър-председателят и Министър на търговията и индустрията на Република Косово посети БТПП

 
Председателят на Българската търговско-промишлена палата г-н Цветан Симеонов се срещна и разговаря със заместник министър-председателя и министър на търговията и индустрията на Република Косово г-жа Мимоза Кусари-Лила. Тя бе придружавана от г-жа Елана Нака - генерален секретар, г-н Бернард Никай – старши политически съветник и г-н Буяр Паксхуни – временно управляващ посолството на Косово в София.

Председателят на БТПП запозна гостите с дейността на БТПП като цяло и членството й в различни международни организации. Господин Симеонов изрази своето задоволство от съвместната работа между двете палати и по-специално визитата през май месец тази година в Косово на председателя на Арбитражния съд при БТПП г-н Силви Чернев с основна цел подпомагане на АС при Търговката палата в Прищина, Косово. 

Г-жа Кусари-Лила сподели, че Република Косово се нуждае от доставки на храни и земеделска продукция от България, за да запълни потенциалния недостиг на пазара си, който се очертава след налагането на реципрочни мерки, засягащи търговията на страната с Босна и Херцеговина и Сърбия. През месец юли тази година правителството на Република Косово е приложило такива мерки спрямо Сърбия и Босна и Херцеговина, след двегодишно ембарго от тези страни спрямо Република Косово по отношение на търговията. 
Госпожа Кусари-Лила информира представителите на Палатата за подготвянето на спогодба между двете държави за взаимна защита на инвестициите, която се очаква да бъде подписана през есента на тази година. Накрая г-жа Кусари-Лила изрази готовност да сподели информация в близките дни за предстояща бизнес-делегация от земеделския сектор която ще посети Република Косово.

12.08.2011 г.

Още новини:

Видео:

Назад