Назад

Класация на търговските аташета ще прави БТПП

Палатата участва в годишната среща с търговските представители на България в чужбина






От тази година БТПП започва да класира и да награждава български търговски представители зад граница, които имат най-голям принос за достъп на разнообразни български стоки на чуждите пазари, за привличането на инвестиции и за увеличаването на потока от туристи. Оценката на един търговски представител трябва да започва от границата 100 милиона евро износ – каза председателят на БТПП , г-н Цветан Симеонов при откриването на втората годишна среща на търговско-икономическите представители на България зад граница с бизнеса.

Палатата разглежда работата на съветниците в българските задгранични служби по търговско-икономическите въпроси (СТИВ) като важен фактор за увеличаване на българския износ и за привличането на инвестиции. Затова анализите на Палатата препоръчват оценките за работата на тези съветници да бъдат в зависимост от това колко се е увеличил експорта към съответната страна и колко инвестиции са били привлечени за периода на техния.

Ние правим доста усилия, за да облекчим тяхната работа , като изготвиме за втори път със съдействието на МИЕТ брошурата „България в цифри” (Bulgaria in figures 2011), която улеснява тяхната работа по представянето на българската икономика.

Издаден беше поредния - десети каталог на българските износители, а всяка година се събира информация за над 5000 счетоводни отчета и изготвя класацията Топ 100 на най-успешните български фирми една година преди националната статистика и с индивидуалните данни за фирмата по обективни международно признати  критери.

В представения Търговски каталог 2011 е включена подробна информация за възможностите за инвестиции в индустриалните зони.

БТПП продължава да захранва с анализи и оказва съдействие за пряк контакт на заинтересуваните от съответната страна български фирми със съветниците в задграничните служби по търговско-икономическите въпроси.

Мнознството от тях имат много активна и полезна за българските фирми ежедневна дейност. Информацията и анализите които изготвят са професионално направени и полезна основа за експортно ориентираните български компании в съответните страни.

Вижте още 
Намаление на митата за внос на редица стоки в Сирия
По информация от търговския съветник към посолството на България в Дамаск, Димитър Угринов, на 19 юли 2011 г. президентът на Сирия Башар Ал-Асад  е подписал Декрет за изменение на митата за внос на определени базови материали и стоки.

Най-важните изменения на митата са, както следва:
Прясно говеждо месо: от 5% на 3%
Замразено говеждо месо: от 10% на 5%
Мляко на прах: от 10% на 5%
Сурово кафе на зърна: от 5% на 1%
Пакетирани макаронени изделия: от 20% на 10%
Рафинирана бяла захар: от 7% на 3%
Неопакован корнфлейкс: от 50% на 30%
Плодови сладка и мармалади: от 50% на 5%

В изявление пред САНА, министърът на финансите д-р Мохамед Ал-Джалиати  споделя, че това постановление  взема под внимание новата икономическа ситуация и обстоятелства и намалява тежестта  и разходите за индустриалците, което ще помогне за развитието на местната индустрия. Той посочва, че министерството е направило обширно проучване по отношение на материалите, използвани в индустрията, като си е служело със специфични принципи и стандарти, насочени към развитие на промишлеността в Сирия, подкрепа на инвестициите и намаляване на разходите.

Министерството на финансите на Сирия е  възложило на митническата администрация  да прилага новите мита считано от 1 август 2011 г.

Според председателя на Сирийската Федерация на търговските палати - Мохамед Гасан Кала  постановлението идва в много удобно време, като ограничава  митата за хранителните и текстилни суровини до минимум, и се надява тази положителна стъпка да окаже добър ефект върху цените.


26.07.2011 г.

Още новини:

Видео:

Назад