Назад

Бразилски компании в България през пролетта на 2019 г.



Председателят на БТПП Цветан Симеонов проведе среща с Клеоомар Ди Кастро, директор на Бразилско-български културен институт и Даниела Тодорова, съосновател на фондация Аматерас. Основна тема на срещата бе идеята за създаване на Casa Brazil (къща в България за популяризиране на бразилски продукти, туризъм, култура, сътрудничество).

Симеонов бе запознат и с други инициативи и идеи на гостите, чиято цел е да затвърдят и разширят приятелските, културни и бизнес отношения между България и Бразилия. Той сподели, че след посещението на българска бизнес делегация, съпровождаща предишния президент на Републиката Росен Плевнелиев в Латинска Америка през 2016 г. интересът към тази част на света в икономически аспект се е увеличил.

Бяха обсъдени конкретни инициативи които, съвместявайки културните и бизнес аспекти на двустранното взаимодействие, ще доведат до по-висок стокообмен между двете страни. По-конкретно ще бъдат разгледани възможностите за търговия на дървен материал, пилешко месо, напитки,  кашаса (концентрат от дестилация на захарна тръстика), кокосова вода (подходяща за диетично хранене и отслабване), кокосово масло, кокосова захар (с много нисък гликемичен индекс - идеален подсладител за диабетици и други диети), естествен подсладител стевия, мандиока /с брашно от мандиока се приготвя уникалният пъу де кейжо, типичен бразилски продукт/, ядки от араукария, тропически плодове / пулп за сокове / гуяба, маракужа, кокос, кашу, гравиола и др., пури, козметика  с екстракти от бразилски амазонски арстения, бразилски кожени и памучни изделия, занаятчийски продукти, и т. н.

Договорено бе посещение на бразилски компании в България през пролетта на 2019 г. с цел представяне на български продукти и услуги /вино, туристически услуги, био продукти и др. /.

Предложено бе заинтересовани бразилски художници и скулптури да направят изложба във фоайето на Палатата.

 


25.09.2018 г.
Назад