Назад

Председателят на БТПП с презентация в сесията „Инициативата „Три морета“

Участниците определиха Инициативата като възможност за създаването на по-силен икономически растеж в Централна и Югоизточна Европа


Цветан Симеонов участва в сесията „Инициативата „Три морета“ в Букурещ. Събитието се определя като катализатор за сближаването на ЕС. Корина Крецу, еврокомисар по регионалното развитие, Еуджен Теодоровичи, министър на публичните финанси на Румъния, Беата Дажинска, председател на УС на Полската банка за развитие, Лазар Команеско, бивш министър на външните работи на Румъния и Цветан Симеонов, председател на УС на БТПП обсъдиха инициативата „Три морета“ като възможност за създаването на по-силен икономически растеж в Централна и Югоизточна Европа.

Участниците в сесията се обединиха около идеята, че преодоляването на разликата в развитието на страните  в ЕС ще доведе до сближаване и устойчивост на Съюза.

Комисар Крецу сподели, че от особена важност е кохезията да обхване всички региони на ЕС. В изказването си тя, акцентира върху общата инвестиционна политика на ЕС и многогодишната финансова рамка – с цел запазване финансирането на бъдещи европейски проекти.

Министърът на финансите на Румъния Теодоровичи заяви, че страната му подкрепя създаването на Инвестиционен фонд по линия на инициаитвата „Три морета“, но очаква практически резултати.

Симеонов изрази подкрепата на бизнеса към инициативата „Три морета“ и я определи като уникална стъпка към развитието на отношенията „север- юг“. Той сподели, че това ще доведе до по-добро сътрудичество на ЕС с Африка и арабските страни. Презентацията на председателя на БТПП може да откриете ТУК.

По време на сесията бяха обсъдени следните въпроси: как по-ефективно да се популяризират приоритетните проекти на 3SI в рамките на Европейския съюз, създаването на Инвестиционен фонд като конкретен инструмент за генериране на съфинансиране за приоритетни проекти на 3SI и др.

Интерес предизвика възможността за участие на бизнеса в проектите на база  публично-частно партньорство.

Видео материал от сесията може да откриете ТУК.

Делегацията, водена от председателя на БТПП – Цветан Симеонов,  бе най-голямата и най-представителната бизнес делегация по време на Бизнес форума  по линия на инициативата „Три морета“  в Букурещ.  В състава бяха включени представители на 16 регионални търговско-промишлени  палати, големи фирми от секторите: транспорт, енергетика, право. 


19.09.2018 г.
Назад