Назад

Ивайло Дерменджиев в интервю за списание „Икономист“



В интервю за списание „Икономист“, адвокат Ивайло Дерменджиев, член на Президиума на Арбитражния съд при БТПП, коментира най-актуалните теми от международния търговски и инвестиционен арбитраж в България.

Едната от темите, по която взе отношение г-н Дерменджиев, е темата относно последиците от останалата почти незабелязана, по думите му, поправка в Закона за международния търговски арбитраж относно отмяна на арбитражно решение поради противоречие с обществения ред. Той отбеляза, че България е една от малкото държави в света, която във вътрешното си законодателство няма възможността да отмени арбитражно решение поради противоречие с вътрешния ред.

Следващата актуална тема, която г- н Дерменджиев коментира, е темата за задкулисните споразумения между българската администрация и големи американски кантори във връзка с процесуалното представителство на България в арбитражните дела, заведени от чуждестранни инвеститори пред Вашингтонския арбитражен съд .

Важна засегната тема е и заведеното от страна на ЧЕЗ дело срещу България. Дерменджиев посочи реалните последици от това дело.

По темата относно арбитража за АЕЦ Белене, която също е засегната в интервюто, адвокат Дерменджиев изрази мнение защо не е било необходимо държавата да плаща 600 млн. евро.

Цялото интервю с адвокат Ивайло Дерменджиев можете да видите тук


25.09.2018 г.
Назад