Назад

Латекоер откри новия си завод в България, в присъствието на Цветан Симеонов









В събитието участие взеха  Бойко Борисов, министър-председател, Томислав Дончев, вицепремиер, Емил Караниколов, министър на икономиката, Иван Тотев, кмет на Пловдив, Димитър Иванов, кмет на община „Марица“, Здравко Димитров, областен управител, Н.Пр. Ерик Льобедел, посланик на Франция в България, Стефан Делайе, Председател на Френско-българската търговска и индустриална камара, Серж Дюран, вицепрезидент на „Еърбъс“ и Яник Асуад, главен изпълнителен директор на „Латекоер“, председателят на  БТПП Цветан Симеонов и др.

БТПП подкрепя привличането на чуждестранни  инвестиции на българския пазар като си сътрудничи успешно с ФБТИК  по подпомагането и намирането на потенциални бизнес партньори, търсене на фирми-подизпълнители на френски инвеститори, организирането на съвместни мероприятия. През последните години Палатата е оказала съдействие и на няколко френски фирми, установили се вече на българския пазар при разрешаването на различни търговски спорове.

След „Завода на бъдещето“ в Тулуза-Монредон, индустриална група „Латекоер“ открива новото си производствено предприятие в Пловдив, България в присъствието на Бойко Борисов, министър-председател, Томислав Дончев, вицепремиер, Емил Караниколов, министър на икономиката, Иван Тотев, кмет на Пловдив, Димитър Иванов, кмет на община „Марица“, Здравко Димитров, областен управител, Н.Пр. Ерик Льобедел, посланик на Франция в България, Стефан Делайе, Председател на Френско-българската търговска и индустриална камара, Серж Дюран, вицепрезидент на „Еърбъс“ и Яник Асуад, главен изпълнителен директор на „Латекоер“.

Инвестиция, свързана с конкурентоспособността в рамките на Плана за трансформация 2020, този нов завод за сглобяване на шкафове за авионика и части за аероструктури има за цел да интегрира добавена стойност обратно в групата като предложи ефективно решение за сглобяването на елементи, допълващо дейността на заводите във Франция и Чехия.

С финална площ от 9000 кв.м. (5000 кв. м. в първата фаза) и възможност за повече от 200 000 часа годишна продукция до края на 2019 г., новият завод е с инвестиционна програма, възлизаща на 15 млн. евро до 2020 г.

От самото начало на строежа на предприятието бе въведен и амбициозен план за обучение на персонала (около 200 служители) в областта на авиоиндустрията в съответствие с предвидените темпове, обявени за програмите на Еърбъс (A350, A380, A400M и A320). Впрочем в началото на септември е доставен и първият продукт на завода.

Яник Асуад, главен изпълнителен директор, посочи: „Съгласно стратегическите ангажименти на Плана за трансформация 2020, Латекоер продължава динамично своята промяна, която има за цел да оптимизира индустриалните мощности на групата. Ние сме горди, че осъществихме първата доставка, произведена в нашия нов български завод.“

За Латекоер

Международна група партньор от « 1ви ранг » на водещите световни самолетостроителни компании (Airbus, Embraer, Dassault, Boeing, Bombardier), Латекоер е специализирана във всички сектори на самолетостроенето (търговски, регионални, бизнес и военни самолети) в две направления:

  • Индустриални аероструктури (61% от оборота): секции на фюзелажа и врати.
  • Системи за взаимно свързване (39% от оборота): окабеляване, електрически мебели и бордови съоръжения.

Към 31 декември 2017 г. групата има 4 451 служители в 10 различни държави. Латекоер, акционерно дружество с 189 489 904 € капитал, разпределен в 94 744 952 акции, всяка с номинал от 2 €, които се търгуват на следните фондови борси: Euronext Paris - Compartiment B. Codes ISIN : FR0000032278 - Reuters : LAEP.PA - Bloomberg : LAT.FP

 


13.09.2018 г.
Назад