Назад

Посланикът на Дания посети БТПП

Планира се съвместна среща с представители на датски компании в България в края на октомври


Председателят на БТПП Цветан Симеонов и  посланикът на Дания в София Н.Пр. Сьорен Якобсен проведоха работна среща в БТПП. В разговорите взе участие и експерт от посолството по икономически и политически въпроси Брайън Траантофт Расмунсен. Посланикът получи актуална информация за икономическата ситуация в България – постиженията - с оглед на очаквания висок икономически растеж и недостатъците, които все още пречат на българските компании и инвеститорите от чужбина – нереализирано електронно правителство, корупция, недостиг на свободна работна ръка. Цветан Симеонов представи и най-новото издание на класацията „Топ 100“, оповестена от БТПП вчера.

Дипломатът информира, че в момента се подготвя датска инвестиция в България. В хода на разговора бе планирана и съвместна среща с представители на датски компании в нашата страна в края на месец октомври тази година.

По информация от Министерството на икономиката през 2017 г. търговско салдо в търговията с Дания е положително, износът е нараснал 13.4 %, а вносът се e увеличил с 16.1%. Общият търговски стокообмен през 2017 г. възлиза на 299,7 млн. евро.

Най-големите датски инвестиции са на компанията „Карлсберг“ в производството на бира в българските дружества „Пиринско пиво“ и „Шуменско пиво“.

 


11.09.2018 г.
Назад