Назад

Първите 50 фирми постигат среден ръст от 562% през 2017 г.

БТПП представи Класацията „ТОП 100"








Близо 90% среден ръст на приходите, 1.1 млн. лв. средна печалба постигат първите 100 най-бързо растящи компании у нас, показва класирането на БТПП. Това е 20-та годишна класация, която Палатата прави само на базата на обективни и съпоставими данни от финансовите отчети. Участват над 6 500 фирми от всички области в страната, които произвеждат 83% от БВП.

По-слаб растеж на приходите, но-висок на печалбата показва сравнение спрямо миналогодишното издание, когато първите сто фирми имаха по-висок растеж – 146% на приходите, но средната им печалба беше 655 хил.лв.

Сред фирмите с най-голяма динамика в оборотите на първо място е търговията – дял от 39% в първата стотица.

На второ място излиза секторът на услугите с 23%.

На трето място е строителството с 14%. Не обществените поръчки, а сградното строителство и оживлението в имотния пазар, тласкат напред сектора и оказват влияние върху добрите резултати на строителните компании през 2017 година.

От промишлеността най-застъпени сред първите 100 фирми по изменение на приходите от продажби са хранително-вкусовата, химическата и текстилната. Това са традиционно добре развити сектори у нас, с добри конкуренти позиции спрямо чуждестранните фирми, разчитащи както на износа, така и на вътрешния пазар.

Впечатляващо е класирането по изменение на печалбата. Първите 50 фирми постигат среден ръст от 562% през 2017 г. спрямо 2016 г. В миналогодишната класация увеличението е било 359%. Средната печалба за фирмите от тази класация е 4.1 млн.лв, като най-ниската е 194 хил.лв., а най-високата - 26 млн.лв.

Големите регионални различия продължават – първите 10 фирми от Югозападния регион, класирани от приходи от продажби правят 10 пъти повече обороти от 10-те най-големи фирми в Северозападна България. На второ място като регион по общ размер на приходите от продажби на 10-те най-големи фирми е Северният централен. Класирани са фирми от различни индустрии – производство на биодизел; на храни; на санитарна керамика и др. На трето място по реализирани обеми от първите 10 фирми е Южен централен регион – главно под влияние на добивната индустрия,  металургията и производството на машини и уреди.

С класацията показваме най-добрите примери, нека да е ясно, че има и други фирми, които не могат да се похвалят с такива резултати. Съобщенията за застои на българската икономика за крайни, но това не означава, че навсякъде има равномерно развитие. Нужни са по-бързи и по-смели промени, които да осигурят добри условия за развитие на възможно най-много фирми, в т.ч. най-вече на малки и средни компании.

Печалбите на фирмите се увеличават значително през 2017, спрямо 2016 г. Приходите от продажби също растат, но печалбите са с по-високи темпове. Причините за това са различни – увеличаване на пазарния дял, намаляване на разходите, а също така изсветляване на икономиката. Очакванията за следващата година са умерено-позитивни, от наблюденията на бизнеса през последните години. 
 
Непосредствено преди представянето, председателят на БТПП Цветан Симеонов връчи сертификати за проведен стаж на ученици от Национална финансово-стопанска гимназия и Национална търговско-банкова гимназия, които помагаха при събирането на фирмените данни за изготвянето на класацията.
 
Презентацията ТУК.

10.09.2018 г.
Назад