Назад

Бяха обсъдени възможностите, които предлагат международните стандарти GS1 в здравеопазванетоД-р Красимир Ангарски, заместник – директор по И.В на УНСБАЛ „Св. Екатерина“ посети БТПП и се срещна с председателя на Палатата и председател на УС на Сдружение GS1 България г-н Цветан Симеонов. По време на работното посещение бяха обсъдени възможностите, които предлагат международните стандарти GS1 в здравеопазването.

Десислава Димитрова – експерт в GS1  България, накратко представи предимствата при внедряването на  стандартите GS1 в здравните заведения. Идентификацията с баркод, както на пациенти, така и на медикаменти, кабинети, операционни зали, инструменти и оборудване, улеснява болничния персонал в ежедневните му дейности, снижава грешките при различните манипулации и лечение с което  повишава сигурността на пациентите, както и води до оптимизирането на разходите, предпоставка за значителни финансови спестявания.

Г-н Симеонов представи опит в няколко европейски страни и сподели, че само чрез бърз скан с мобилно или компютърно устройство може да се проследи къде и как сме лекувани. Здравното досие  на пациента може да бъде събрано на едно място, но споделено с други институции и болници чрез използването на международна система за идентификация, улесняваща достъпа до информацията чрез маркиране с баркод – система, която вече функционира в десетки болници по цял свят.

Г-н Симеонов изрази готовността на екипа на GS1 България да съдейства и да запознае по-подробно ръководството на УНСБАЛ „ Св. Екатерина“ с  предимствата от прилагането на  международните стандарти GS1, и най-вече ползата която могат да допринесат за намаляването на разходите и подобряването на проследимостта в болницата, и по-конкретно на лекарства, манипулации, пациентопоток  и др.

 


25.06.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад