Назад

Васил Тодоров: Виното е продукт, който носи славата на България по цял свят

Пресконференция в БТПП по случай 7-то издание на Балканския винен конкурс и фестивал 2018 – 19-20 май, Гранд Хотел София


Вече седма година БТПП подкрепя този форум, тъй като българските вина са една от емблемите на България. Виното е продукт, който носи славата на България по цял свят. Това заяви главният секретар на БТПП Васил Тодоров по време на пресконференция в Палатата. Тя се проведе по случай предстоящото Седмо издание на Балкански винен фестивал (BIWC), който ще се открие на 19 май от 11:30 ч в Гранд Хотел София.

Надявам се, подкрепяйки това събитие, да фокусираме за пореден път интереса на българската общественост и на чуждестранните гости, които ще присъстват на събитието, върху качествените български вина, а и не само български, тъй като по програма ще бъдат представени вина от много балкански държави, допълни той.

Тази година имаме рекорд в регистрираните вина за конкурса – близо 700. Това ни доближава вече до световните винени конкурси, категорична бе Галина Нифору, директор BIWC. Тя допълни, че тази година се очакват 70 изложители, като освен топ български фирми, ще участват и 20 изби - изложители от балканските страни. Ще присъстват и 30 вносители на вина и журналисти от САЩ, Китай, Япония.

Тази година са направени важни промени в регламента на конкурса. Променена е системата за оценяване – от двайсетобалната система към стоточковата, добавен е и още един медал – double gold medal. Това ще помогне на съдиите за по-прецизна оценка, както и на самите изби, които ще могат да промотират по-добре вината си, защото стобалната система е по-добре позната в света.

На пресконференцията  присъстваха и Константинос Лазаракис, Председател на журото на BIWC, първият Master of Wine на Балканите и Югоизточна Европа, Нина Филипова от Изпълнителната агенция по лозата и виното, и други официални лица. 

И тази година BIWC продължава да промотира световната кампания  #winelover against cancer.

С акредитация  на сайта на BIWC, получавате двудневен достъп до събитието. 


16.05.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад