Назад

Председателят на БТПП откри среща в БТПП, чиято цел бе представяне на възможностите за бизнес с Португалия

Н.Пр. Елена Маргарида Резенде де Алмейда Коутиньо, посланик на Португалия в България, представи постиженията на страната в икономическата сфера






Председателят на БТПП Цветан Симеонов откри среща в БТПП, чиято цел бе представяне на възможностите за бизнес с Португалия и по-конкретро град Санта Мария да Фейра. Събитието бе подготвено в сътрудничество с кметството на португалския град, Българо-португалската търговска палата и посолството на Португалия в София. В срещата участва и кметът на гр. Търговище д-р Добрин Димитров.

Председателят на БТПП потвърди позицията на организацията относно ползите от Европейската интеграция. „Подкрепяме европейската идея тъй като заедно сме по-силни.“ каза Симеонов. Искаме да направим  „Обединена Европа е едно още по-добро място за бизнес и място за живеене.“ Не случайно към палатата е създаден Евроклуб, който провежда регулярно срещи и дискусии, свързани с председателството на всяка отделна страна на Съвета на ЕС.

В срещата участва кметът на португалския град Емилио Соуса. Той очерта най-важните характеристики на икономиката на региона Санта Мария да Фейра. Градът е разположен в северната част на страната. Общината е силно износно ориентирана, износът възлиза на 1,3 млрд. евро и в нея работят 15 050 компании. Португалия е предприела подходяща икономическа стратегия за развитие и Санта Мария да Фейра прилага голяма част от мерките. Благодарение на тях в региона са направени много чуждестранни инвестиции на компании от САЩ, Франция, Италия, Австрия, Дания, Великобритания, Швейцария и др.

Кметът Соуса представи промишлеността, развита в региона – производство на коркови тапи, изолации, други изделия от корк, хартиена промишленост, обувна промишленост, металургия, селско стопанство, хранително-вкусова промишленост - презентация

Н.Пр. Елена Маргарида Резенде де Алмейда Коутиньо, посланик на Португалия в България, представи постиженията на страната в икономическата сфера и подобряване на бизнес средата. Намалява бюджетният дефицит, Португалия предприема поредица от мерки за подобряване на много области. Работи се за насърчаване на производителността, заетостта, приватизация на компании, предоставящи обществени услуги – електричество, транспорт и др. Португалия е на 39-то място по конкурентноспособност в света. Да започнеш нов бизнес отнема три дни и общо три процедури. За един ден може да се прехвърли.нивата на безработица са спаднали за едногодишна от 16на 9. Растежът на БВП за 2018г. се очаква да достигне 3,3%. Страната предлага гъвкава работна ръка, високо квалифицирана - 40% са с висше образование, а 60% говорят поне един чужд език.

Португалия е на 15 място по конкурентен туристически пазар. Чуждестранни инвеститори ползват редица стимули и облаги.

Туризмът е от секторите, които се развиват изключително бързо и съставя почти 10% от БВП на страната.

Обещаващи клъстери в Португалия са: авиотранспорт, автомобилен сектор, строителни материали, включително корк, текстилен клъстер /технически и домашен/, обувен сектор с диверсифицирано производство, като страната е втора в света по износна обувки, вина и зехтини, хартиена индустрия и др.

Португалия като световен производител на корк развива много иновативни производства с приложение на корка за изолации, дамски аксесоари, чанти, чадъри и др.

Изказвания направиха и зам. - председателят на Българо-португалската търговска палата Станимир Михайлов, както и Анна Димитрова, експерт от СОАПИ. Презентация

Срещите на кмета на град Санта Мариа да Фейра продължават на 11 и 12 май в София, а в периода 13-15 май в Търговище. Двата града са побратимени от 2002 г.

 


11.05.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад