Назад

Гласове от осмата годишна конференция на Bulgaria ON AIR

За поредна година БТПП е сред институционалните партньори на събитието
Дунавското хоро в изпълнение на Берковската духова музика. С това нестандартно начало започна осмата годишна конференция "Образование и бизнес", организирана от Bulgaria ON AIR. Бизнесът и образованието са двете страни на една монета, образованието е кауза, много труд, има за цел да подготви бъдещите кадри за бизнеса – около това се обединиха участниците в дискусията.
 
И всеки един от тях представи темата през неговата професия, работа, опит и по този начин връзката образование-бизнес -региони беше пречупена през призмата на академичността, държавността, реалния бизнес.
 
Зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов с ресор образоване и бизнес посочи като ключов момент практиката, която учениците добиват при дуалното обучение. И даде статистика - наетите в Пловдивско за тази година ще надхвърлят 80 000 души. Градът вече се наложи като индустриален лидер и за тази година се очакват над 10 нови инвеститори - български и международни.
 
Българският Индиана Джоунс – археологът проф. Николай Овчаров, доказа, че връзката между областите и икономическото им развитие е актуална от древни времена - от античността, градовете държави в Гърция и Средиземноморието. Но за образуването на регионите по нашите земи може да се говори след 45 г. от н.е., когато цяла Тракия става римска провинция. Тогава започва и създаването на големите пътищата, които и до днес са действащи, допълни проф. Овчаров.
 
Посланикът на Швейцария Денис Кнобел представи програмата за дуално обучение "Домино", която се реализира у нас. Той отправи 3 основни послания – дуалното обучение е ключов фактор за развитие на икономиката, увеличава производствеността и конкурентността на компаниите.
 
"В България има много силно търсене на този тип обучение – започнахме преди 3 години, с 2 училища, с 80 ученика, а днес са 30 училища, с над 1800 ученика", обясни той. Второто - търсенето от страна на компаниите е основен фактор за програмата. Третото послание са регионите – днес програмата работи в 20 града, за съжаление в Северозападна България все още няма нито един град, който да се е включил в "Домино", допълни посланикът.
 
На форума се чуха и гласовете на бизнеса – представители на "Аурубис България", на "Солвей Соди", "Дънди прешъс металс Челопеч". Всички те наблегнаха на съвместна работа с училищата в регионите и застъпиха формите на дуалното обучение като изход за излизане от твърдението: "Няма подготвени кадри".
 
Климатологът доц. Георги Рачев добави, че още във II век богоизбраният народ (евреите) е ликвидирал неграмотността, като е въвел задължително образование за децата.
 
"Това е основата, за да се върви напред", допълни той и припомни гениалната мисъл на Апостола: "Времето е в нас, ние сме в него, то нас обръща и ние него обръщаме".
 
Преподавателят от Американо-английската академия в София Христо Господинов сподели няколко ключови неща, които трябва да се променят в българското образование.
 
"Дуалното обучение е много сериозно, но билингвалното обучение също е много необходимо", каза той. Една билингвална система създава креативност у децата, учи ги да мислят на два езика, формира критично мислене, нещо което липсва в образованието ни, учи ги на работа в екип, да са иновативни. И не на последно място, а може би и на първо - учителят трябва да ги научи на морални ценности.
 
"Когато учениците се поставят в рамка – се получават сивите неща", каза той и призова "да отворим българското образование".
 
Д-р Радосвета Стаменкова, изпълнителен директор на Българска асоциация по семейно планиране и сексуално здраве (БАСП), добави, че "образованието е отговор на много неща – то се случва в училище, извън него, но то е и през целия живот". Тя определи няколко ключови думи в работата си – превенция, уязвимост, работа с родители, емпатия, интерактивно обучение.
 
Стаменкова сподели накратко част от работата си в ромските общности и необходимостта да се убедят родителите да не спират децата си от училище и разказа за ромско момиче, на което е била медиатор, за да продължи да учи. Днес младата жена е една от най-добрите операционни сестри в болница "Токуда".
 
"Друга ключова дума е емпатия – ако искаш да помогнеш на някого, трябва да погледнеш през неговите очи, да влезеш в неговия свят, да изживееш нещата с него", посъветва д-р Стаменкова.
 
На конференцията не липсваха и изкушения -  учениците-сладкари от професионалната гимназия "Велизар Пеев-Своге" представиха уникални сладки творения от шоколад, изработени в часовете по практика, и почерпиха с тях участниците. Във форума имаше и нестандартност - изпълненията на Берковската духова музика, които вдигнаха градуса и настроението на присъстващите, а двама от музикантите от Д2 - Деян Каменов и Димитър Кърнев, сложиха финала на събитието със свое изпълнение и затвориха в музикалната рамка. Те разказаха как се е родила идеята за риалити формата "Голямото рок междучасие”, в което училищни рок групи се надпреварват  за титлата най-добрата млада банда на България.
 
Динамична, разнообразна, наситена с различни гледни точки и много интересна – това са определенията, които могат да се дадат на осмата годишна конференция "Образование и бизнес" на Bulgaria ON AIR.  Като доказателство за нивото беше пълната зала, която остана такава до края.
 
За поредна година БТПП  бе сред институционалните партньори на събитието. Председателят на Палатата Цветан Симеонов бе сред официалните гости на конференцията.
 

11.05.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад