Назад

Цветан Симеонов връчи сертификат за дарение на инж. Андон Пиперевски

В подкрепа на инициативата на БТПП за възстановяване къщата на Иван Грозев в Карлово и превръщането й в музей


 

Председателят на БТПП Цветан Симеонов връчи сертификат за дарение на инж. Андон Пиперевски. Средствата ще бъдат използвани в подкрепа на инициативата на БТПП за възстановяване на  къщата на Иван Грозев в Карлово и превръщането й в музей. Палатата припомня, че в  „Книга на дарителите” се вписва всеки дарител,  включил се в каузата. Тя ще е част от експозицията след откриването на къщата-музей и така остава в летописа на родолюбивите българи-благодетели.

Книга на дарителите” е издателски проект на фирма РИС ООД, с оригинален замисъл и отлично полиграфическо изпълнение.

Палатата осигури средствата за закупуване на имота в навечерието на 120-годишнината от създаването на първите търговски палати в България. Благодарение на включилите се до момента дарители, между които представители на бизнеса, търговско-промишлени палати и граждани, започнаха ремонтни дейности по възстановяването на къщата.

Благодарение на инвестицията, направена от Палатата, и на кампанията, организирана от БТПП , много граждани и бизнесмени се отзоваха на призива ни и дариха средства, за да може този паметник на културата да възстанови вида си. Повече информация, за да се включите в кампанията ТУК!

Иван Грозев е бил сред най-видните възрожденци, патриоти и родолюбци, един от най-близките помощници на Левски и участник в четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Като един от първите кметове на София след Освобождението превръща столицата в град с европейски облик, довършва и паметника на Васил Левски в София. 

Той е първият председател на Софийската търговско-индустриална камара (днес Българска Търговско-промишлена палата), участва в създаването на средно търговско училище в София, работилница за ремонт на локомотиви и вагони, както и църквата „Св. Илия“ в Княжево.

Името на всеки дарител, включил се в инициативата, влиза в списъка на родолюбците - благодетели, който ще се съхранява в музея за личността и делото на Иван Грозев. Подготвени са и много награди за дарителите, информация, за които е на разположение в платформата Collectim.


12.03.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад