Назад

60 години от създаването на Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати – Европалати

БТПП е член на Европалати и участва активно в дейностите и инициативите ѝ


На 28 февруари Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати – Европалати, става на 60 години. Годишнината ще бъде официално отбелязана на 26 април тази година в Брюксел, където се намира генералният секретариат на организацията от 1977 г.

Европалати е първата бизнес организация, създадена на европейско ниво след подписването на Римския договор. Тя е уникална поради факта, че е единствената европейска бизнес организация, чиито членове работят съвместно и активно за развитието и растежа на компаниите, както и за икономическото развитие на техните държави и региони.

Асоциацията е създадена точно преди 60 години, на 28 февруари 1958 г., когато председателите на националните търговски палати на Белгия, Франция, Западна Германия, Италия, Люксембург и Холандия провеждат съвместно заседание в Страсбург и обявяват създаването на Постоянна конференция на ТПП от Централна Европа.

Днес организацията обхваща 44 национални асоциации и две транснационални организации на ТПП от разширена Европа. Така тя поддържа европейска мрежа от около 1700 регионални и местни палати, представляващи основно малки и средни предприятия с над 120 млн. работници в цяла Европа.


01.03.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад