Назад

За четвърта поредна година в БТПП се проведе състезание по международен търговски арбитраж

Sofia VIS Pre-Moot е състезание за студенти по международен търговски арбитраж и международно търговско право


Състезанието бе открито от Председателя на Арбитражния съд при БТПП - г-н Благовест Пунев, който поздрави участниците и изрази постоянната и непоколебима подкрепа на БТПП за събитието и развитието на правното образование.

Sofia Pre-Moot представлява симулиран арбитражен процес във връзка с приложението на Конвенцията на ООН за международна продажба на стоки. То се провежда на английски език и има за цел да позволи на участващите университети да подготвят своите отбори за международното състезание Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot – най-голямото състезание по право в света, което се провежда за 25-та година във Виена. Спонсори на събитието са Асоциацията на независимите лозаро-винари и адвокатските кантори "Цветкова, Бебов, Комаревски" и българският офис на австрийската адвокатска кантора „Шонхер“.

И тази година откриването на състезанието започна с конференция, посветена на международния търговски арбитраж. Водещи бяха лекторите от България и Швейцария – адвокати и действащи арбитри направиха серия от презентации в сферата на международния търговски арбитраж и международното търговско право. Г-н Марко Стахер засегна фундаментални въпроси, свързани с арбитража. Адвокат Елеонора Матеина се спря на отговорността на арбитрите, а тенденциите в инвестиционния арбитраж в областта на възобновяемите енергийни източници бяха разгледани от адвокат Деян Драгиев.

По време на състезанието бяха проведени общо 42 рунда, в които взеха участие над 30 арбитри от страната и чужбина. Особен повод за гордост беше участието на 7 отбора, сред които университети от Швейцария, Италия, Македония, Босна и Херцеговина както и, разбира се, двата български университета - Софийският университет „Св. Климент Охридски“ и Великотърновският университет "Св. св. Кирил и Методий".

След състезанието отборите и арбитрите изразиха високата си оценка за събитието, като акцентираха върху добрата организация, прекрасните условия в БТПП и високото ниво на рундовете. Председателят на БТПП, Цветан Симеонов, закри състезанието и пожела успех на участниците и победителите.

БТПП и Сдружението за международни състезания по право възнамеряват да продължат това установено вече събитие и през 2019 г., а междувременно пожелават успех на отборите за финалите на Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot  през март 2018 г. във Виена.


26.02.2018 г.

Още новини:

Видео:

Назад