Назад

БТПП участва в срещата ЕС - Йордания

Заместник-председателят на БТПП Георги Стоев, в качеството си на председател на Комитета за търговия и инвестиции на ЕВРОПАЛАТИ, участва в делова среща, посветена на новите възможности за търговия, бизнес и инвестиции с Кралство Йордания.

Срещата се състоя на 3 май в Брюксел с участието на европейските комисари Сесилия Малмстрьом и Йоханес Хан и на министъра на индустрията и търговията на Йордания Яруб Кудах.

На срещата бе представена инициативата на ЕС за правила за произход, чиято цел е смекчаване на ефекта от бежанската криза в Сирия върху икономиката на Йордания. Благодарение на инициативата, която стартира през миналата година, йорданските износители вече имат по-голяма свобода да използват чуждестранни компоненти. Това им помага да се възползват в по-голяма степен от безмитния достъп до пазара на ЕС в рамките на споразумението за асоцииране между ЕС и Йордания.

Повече от 30 представители на бизнес асоциации се включиха в обсъждане на презентациите и в срещи  с потенциални партньори.

Георги Стоев проведе срещи с г-н Хамди Ал Табаа, президент на Йорданската Бизнес Асоциация и с Аднан Абу Ел Раджеб, председател на Търговско-промишлената палата на Кралство Йордания, които изразиха готовност да посетят БТПП и да развиват двустранни делови контакти с български фирми.

Контекст

Споразумението за асоцииране между ЕС и Йордания влезе в сила на 1 май 2002 г. С него постепенно бе създадена зона за свободна търговия между ЕС и Йордания за период от 12 години. Освен това през 2007 г. влезе в сила споразумение за по-нататъшна либерализация по отношение на селскостопанските продукти.

През 2016 г. ЕС бе най-големият търговски партньор на Йордания, като общо търговията със стоки между тях бе на стойност 4,4 млрд. евро. В износа на Йордания в момента доминират ограничен брой сектори, като облекла, фосфати и фосфатни торове, химикали, машини и транспортно оборудване.

В духа на преразгледаната европейска политика за съседство, ЕС и Йордания се споразумяха през декември 2016 г. за своите съвместни приоритети за партньорство и за пакт, като потвърдиха амбициозна програма за сътрудничество в различни области. Преразгледаните правила за произход и съответното сътрудничество между ЕС и Йордания в областта на търговията и икономиката са неразделна част от пакта.


04.05.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад