Назад

В БТПП бяха обсъдени възможностите за изложение на български стоки в панаири и изложения на Арабския полуостров

„Хадрамaутското учреждение за човешко развитие“ изяви интерес към засилване на контактите в сферата на образованието и подпомагането на студентския обмен


В БТПП се проведе среща между председателя г-н Цветан Симеонов, г-н Сакаф Ал-каф, член на УС на Българо-йеменска търговско-промишлена палата, и г-н Бадр Мохаммед Басалма, член на настоятелството на „Хадрамaутското учреждение за човешко развитие“ – фондация, чиято цел е да промотира образователните инициативи и да подпомага чуждестранни студенти.

Цел на срещата бе установяването на контакт между образователната фондация и БТПП, както и обсъждането на възможности за инвестиране в България и за сътрудничество в образованието.

По думите на г-н Басалма, интерес от арабска страна към инвестиране в България има не само в секторите като земеделие и индустрия, но и в СПА, туризъм. Според него България има много по-голям туристически потенциал, но не е рекламирана достатъчно в чужбина.

Обсъдени бяха още и нуждата от реклама на български продукти за износ, възможностите за изложение на български стоки в панаири и изложения на Арабския полуостров, както и препятствията пред бизнес като усложнените процедури по издаване на визи.

От основен интерес за „Хадрамaутското учреждение за човешко развитие“ е засилването на контактите в сферата на образованието и подпомагането на студентския обмен. От интерес за образователното сътрудничество са не само традиционните научни дисциплини, но и обучението в сфери като отбрана, сигурност и военно дело, подчертавайки, че „инвестирането в студентите е инвестиране в бъдещето“.

Председателят на БТПП г-н Симеонов приветства интереса на образователната фондация към сътрудничество с България и българските висши учебни заведения, като добави, че обменът на студенти е изключително важен за добрите двустранни отношения между държавите – давайки пример с традиционната обвързаност и отношения на приятелство между България и завършилите български учебни заведения виетнамци и йеменци.

 

 

 


30.03.2017 г.

Още новини:

Видео:

Назад