Назад

Бизнесмени от най-голямата китайска провинция посетиха БТПП









 
Представителна делегация от провинция Гуангдонг, Китай посети БТПП на 25 май 2011 г. Председателят на БТПП се срещна с г-н Зу Зенхонг, председател на Асоциацията за международно приятелство на Гуангдонг, г-н Чен Дан, председател на Федерацията на търговските палати на Гуангдонг, както и с фирми от провинцията. Срещата бе организирана с помощта на Посолството на Китай в София.

Г-н Симеонов сподели, че се радва на огромните успехи на китайската икономика и потвърди, че Китай се приема като много важен партньор на България и страните от региона. Той подчерта, че една от основните цели на БТПП е представяне на страната ни като добро място за чуждестранни инвестиции, включително и китайски. Председателят на БТПП представи преимуществата на икономическата среда в България, благоприятна за инвестиции – ниски данъци, политика за насърчаване на износа, определяне на приоритетни сектори и региони с редица изгодни условия за инвеститорите.
Г-н Зенхонг представи бизнесмените, посещаващи за пръв път БТПП и изрази тяхната готовност за сътрудничество в областите: селско стопанство, рибарство и рибни култури, хартиена промишленост, недвижими имоти, информационни технологии, управление на международни финанси, обучение и др.

Според него между БТПП и Федерацията на търговските палати на Гуангдонг съществуват много общи неща. Федерацията на търговските палати на Гуандонг също е сред най-големите бизнес организации в своята провинция с над 170 000 члена. Тя обединява около 300 браншови организации. Представлява много силни предприемачи и фирми. 

Самата провинция Гуангдонг е най-голямата в Китай, известна е като южната врата на страната. От нея е започнала преди около 30 год. икономическата реформа в Китай. За 37 години средния годишен растеж на икономиката е 13,7%. БВП на провинцията изпреварва този на Хонконг и Сингапур и скоро ще достигне нивата на БВП в Тайван. Икономическата реформа, на която разчита Китай се основава на две неща – стимулиране на вътрешен икономически растеж и стимулиране на инвестициите зад граница.
Гостите подчертаха, че Балканският регион и страните, които обхваща са нов пазар за тях и оценяват големия потенциал за работа с местни партньори, поради добрия бизнес климат и приятната околна среда и природа.

Г-н Зенхонг представи китайската практика за свързване на науката и бизнеса с цел постигане на иновации и технически напредък. Китай основно развива нови - високи технологии и на второ място - чрез нови технологии обновява старите индустрии. Например в текстилната индустрия, в производството на бяла техника, хранително-вкусовата промишленост и други традиционни производства масово се прилагат нововъведения, които подпомагат по-високата производителност.

Като резултат от срещата председателят на БТПП и председателят на Федерацията на търговските палати на Гуангдонг подписаха меморандум за разбирателство. Първата стъпка за реализирането на заложените в него области за сътрудничество ще бъде посещение на български фирми и предприемачи в провинция Гуангдонг през тази година.

25.05.2011 г.

Още новини:

Видео:

Назад