Назад

Новоназначеният посланик на България в Китай посети БТПП

Китайски компании проявяват интерес за сътрудничество с български предприемачи

Григор Порожанов, новоназначеният посланик на България в Китай, посети БТПП и се срещна с председателя Цветан Симеонов. По време на разговора бяха обсъдени двустранните икономически отношения между България и Китай.

България предлага отлични възможности за предвижването и транспортирането на китайски стоки към страните от Европейския съюз. Порожанов съобщи, че има китайски компании, които проявяват интерес за сътрудничество с български предприемачи в областта на следните стоки и продукти:

·       Люцерна и царевица;

·       Рибни продукти;

·       Мляко и млечни продукти;

·       Свинско месо и др.

Китай традиционно е най-големият търговски партньор на България в Азия. През 2012 г. износът ни за азиатската страна, изчислен в щатски долари, нараства с 88%, което нарежда Китай на второ място след Турция сред експортните ни дестинации извън ЕС.

През 2013 г. стокообменът между България и Китай достига 1.884 млрд. щ.д. (увеличение от 8.4% спрямо 2012 г.), от които български износ за Китай 864 млн. щ.д. (ръст от 13.4%) и внос от Китай 1.020 млрд. щ.д. (ръст от 4.5%).

По данни на БНБ и БАИ, за периода 1996-2015 г. инвестираните средства от Китай са в размер на 86.7 млн. евро. Страната се подрежда на 39-о място по размер на преки чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в България сред 206 разглеждани страни.

 


28.10.2016 г.

Още новини:

Видео:

Назад