Назад

Новоназначеният посланик на Унгария в София се срещна с Цветан Симеонов и информира за учредяването на Смесена междуправителствена комисия

От 1 ноември стартират нови директни полети Будапеща – София и обратно

Председателя на БТПП Цветан Симеонов се срещна с новоназначения посланик на Унгария в София Н. Пр. г-жа Текла Харангозо. В разговорите участва и Тамаш Будаи търговско аташе към Посолството.

Председателят запозна гостите със 121 годишната история на БТПП в услуга на бизнеса и различните дейности на Палатата, както и участието й във всички международни организации, отворени към неправителствени организации с доброволно членство.

БТПП работи отлично с търговския отдел на Посолството при постъпване, разпространение на икономическа информация и запитвания на унгарски предприемачи в търсенето на надеждни български партньори. Много добро е също така и сътрудничеството със смесената Българо - унгарска търговска камара.

Н. Пр. г-жа Харангозо информира за взето решение от парламентите на двете държави за учредяването на Смесена междуведомствена комисия. Предвижда се първото заседание на комисията да се проведе в периода 17 – 18 ноември тази година. По време на него се предвижда да се проведе и двустранен бизнес форум, като БТПП ще предостави допълнително информация.

Посланичката на Унгария сподели за предстоящото стартиране на директни полети между Будапеща и София, обслужвани от Уиз Еър –Унгария, от 1.11.2016 г. 

…………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….

По време на разговорите на тема исторически връзки между Унгария и България, датиращи още от Средновековието, Н. Пр. г-жа Харангозо напомни за легендата за мощите на свети Йоан Рилски. През 1183 г., по време на поредната унгарско-византийска война, унгарският крал Бела III превзема Средец и отнася мощите на свети Йоан Рилски в своята столица Гран (Естергом). Според преданието местният римокатолически архиепископ заявява, че не му е известно да съществува такъв светец, за което св. Йоан Рилски го наказва с онемяване. След като се прекланя пред мощехранителницата и иска прошка, говорът му се възстановява. Впечатлени и обезпокоени от това чудо, през 1187 г. унгарците връщат мощите на светеца в България.

 

 


06.10.2016 г.

Още новини:

Видео:

Назад