Назад

Възможностите, които Планът Юнкер разкрива пред българските МСП, бяха представени в Палатата

Предимства на нисколихвеното кредитиране от български банки, сключили споразумения с ЕИФ

По инициатива на Съвета по иновации и развитие на технологиите при БТПП (СИРТ) в Палатата се състоя кръгла маса „Как функционира Европейският фонд за стратегически инвестиции - примери за успешни проекти по плана Юнкер”. Тя бе модерирана от доц. д-р Йосиф Аврамов, съпредседател на СИРТ и член на УС на БТПП.

В приветствието към участниците председателят на БТПП Цветан Симеонов подчерта, че шансът на България е чрез финансиране по плана Юнкер да привлича много по-съществен инвестиционен ресурс в допълнение към еврофондовете.

Едночасова презентация по темата с основен акцент предимствата и проблемите при подаването на проектни предложения по Плана Юнкер направи Илияна Цанова, зам.-изпълнителен директор на Европейския фонд за стратегически инвестиции, създаден при ЕК и Европейската инвестиционна банка, Люксембург.

Христо Стоянов, представител на Eвропейския инвестиционен фонд (ЕИФ) за България, презентира възможностите, които Планът Юнкер разкрива пред българските МСП, как могат да се възползват от нисколихвено кредитиране от няколко български банки, сключили споразумения с ЕИФ.

В последвалата оживена дискусия, продължила повече от час, се включиха около 40 участници, представители предимно бизнес средите. Предложения и препоръки за подобряване на взаимодействието на българските фирми с Европейския фонд за стратегически инвестиции направиха  Николай Минков, изп. директор на Индустриален клъстър „Средногорие мед”, който подготвя две конкретни инвестиционни предложения в областите пренос на природен газ и електроенергетика, проф. Росица Чобанова от Института по икономически изследвания при БАН, Аспарух Карастоянов, член на УС на БТПП, Зоя Василева, представител за България на швейцарската инвестиционна фирма „Маttig” и др.

Лекторите Илиана Цанова и Христо Стоянов остават на разположение да отговорят на възникнали въпроси по темата и любезно предоставиха своите и-мейли: i.tsanova@eib.org и h.stoyanov@eif.org


04.10.2016 г.

Още новини:

Видео:

Назад