Назад

Конференция, посветена на либерализация на търговията и услугите в Дунавския регион, Западните Балкани и страните от ЦЕФТА

С послание Дунавският регион да се превърне в икономически и екологичен гръбнак на ЕС
В Българската търговско-промишлена палата се проведе Конференция на тема „Либерализация на търговията и услугите в Дунавския регион, Западните Балкани и страните от ЦЕФТА“. Организаторите – БТПП, Асоциацията на немските търговско-промишлени палати /DIHK/ и Централноевропейското споразумение за свободна търговия (ЦЕФТА),  събраха на едно място представители на бизнеса, държавните институции и дипломатическия корпус. Конференцията е продължение на 6-та Конференция на Дунавския регион, организирана от Австрийската стопанска камара (WKO) на 13 септември 2016 г.  във Виена.

Председателят на БТПП изрази подкрепа за икономическото сътрудничество на страните от Дунавския регион и очерта някои от главните предизвикателства пред  тяхното развитие. Той акцентира на подкрепата на търговските палати за инициативите за сътрудничество между държавите от Западните Балкани, Централна и Източна Европа.

Дияна Джинджич, национален експерт към Секретариата на ЦЕФТА, се спря на основните направления на ЦЕФТА, свързани с премахването на бариерите за търговия, либерализацията на пазара, привличането на чужди инвестиции, засилването на прозрачността и интегрирането на региона на Западните Балкани в Европейския съюз.

Зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова, която е и национален координатор за Стратегията на ЕС за Дунавския регион (Дунавска стратегия), отбеляза, че Дунавската стратегия вече има своите успехи и се постига  „добавена стойност“ по линия на проектите – които обхващат тематики от екология до инфраструктура и икономика.

На конференцията бяха представени още презентации от:


30.09.2016 г.

Още новини:

Видео:

Назад