Назад

БТПП участва в 119-та асамблея на ЕВРОПАЛАТИ и в заседанието на Борда на директорите на асоциацията

119-та пленарна асамблея на Асоциацията на европейските търговско-промишлени палати (ЕВРОПАЛАТИ) и редовно заседание на Борда на директорите на асоциацията се проведоха в Загреб,  Хърватия. БТПП бе представена от председателя на Палатата Цветан Симеонов.
 
Участниците бяха приветствани от председателя на Хърватската стопанска камара – Лука Бурилович, който сподели, че единственият начин за постигане на конкурентоспособност на икономиката е създаването на подходящи политики и модернизирането на търговско-промишлените палати, които да задоволяват исканията на своите членове. „Без бизнес дигитализация, не може да се очаква икономически растеж“, акцентира г-н Бурилович.
 
Рихард Вебер, председател на ЕВРОПАЛАТИ, също приветства участниците в 119-та пленарна асамблея, като акцентира, върху въпросите с бежанците, както и необходимостта от укрепване на качеството на европейското образование.
 
След официалното откриване, разискванията се фокусираха върху постиженията и новостите в дейността на ЕВРОПАЛАТИ за периода 2015 - 2016 година. Обобщаващ доклад по този въпрос изнесе председателят на ЕВРОПАЛАТИ Рихард Вебер.
 
Зам.-председателят на Хърватската стопанска камара Желимир Крамарич представи темата ”Дигитална икономика – ролята на палатите”. Представители на търговско-промишлените палати от Унгария, Чехия, България, Малта и Украйна представиха своя опит в дигиталните платформи.
 
Потвърдено бе провеждането на традиционния Европейски парламент на предприятията (13 октомври 2016 г., Брюксел). БТПП ще информира допълнително за условията за участие. Както е известно всяка страна-членка може да участва с толкова делегати, колкото депутати в Европейския парламент има – за България местата са 17. При интерес за участие, може да се свързвате с: дирекция „Международно сътрудничество и международни организации“ на e-mail: m.markova@bcci.bg. 
 
Дискутирано беше още проектното предложение на ЕВРОПАЛАТИ за съдействие за социализиране на емигрантите. БТПП потвърди интереса си за участие в проекта. Марта Шулц, вицепрезидент на Австрийската стопанска камара изнесе доклад на тема “Ден на предприемача”. 
 
Председателят на бюджетната комисия на ЕВРОПАЛАТИ представи финансовото състояние през 2015 г. и бюджета за 2016 година. 

20.06.2016 г.

Още новини:

Видео:

Назад