Назад

Президентите на България и Румъния участваха в бизнес форум в БТПП

Президентите на България и Румъния – Росен Плевнелиев и Клаус Йоханис, участваха в бизнес форум, организиран от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) и Търговско-промишлената палата на Румъния (ТППР). Форумът се състоя вчера, 15 юни, в сградата на БТПП при голям интерес от страна на деловите среди - представители на над 60 български и 14 румънски фирми.

При откриването на форума председателят на БТПП Цветан Симеонов приветства големия брой участващи компании и отбеляза динамичното нарастване на стокообмена  за последните 10 години. Председателят на БТПП също така изтъкна изключително засиленото икономическо сътрудничество след приемането на двете държави в ЕС и изрази увереност, че съвместното участие на българо-румънски компании на трети пазари  е една много добра перспектива.

Президентът Росен Плевнелиев приветства компаниите от двете страни, заявявайки уважение към предприемаческия им дух с думите, че винаги е и винаги ще се чувства  част от тези хора - хората, които произвеждат парите и работните места в държава, хората, които създават социално устойчиви политики. Росен Плевнелиев допълни, че всестранните приятелски отношения между България и Румъния са предпоставка за още по-амбициозно търговско-икономическо и инвестиционно сътрудничество и по вече набелязаните редица конкретни проекти от двустранен интерес. Той призова още за създаването на общи клъстери, за ясни и точни перспективи, за още успехи в съвместното управление на двустранните програми, за още интерконектори и още мостове.

Румънският президент Клаус Йоханис подчерта общите позиции на двете държави, членството в НАТО и ЕС, нашите добри икономически връзки и успешната реализация на съвместни проекти по Програмата за трансгранично сътрудничество България-Румъния за периода 2007-2013 г., по която е постигната 95% усвояемост на средствата.
Клаус Йоханис също така призова и за развитие на транспорта по р. Дунав, като за инициативи в тази посока, по неговите думи, не трябва да се осланяме на други държави, а на самите нас. Румънският президент припомни още, че България и Румъния заедно получиха членство в ЕС и че заедно имат да извървят още промени, като приемането на еврото, и заяви, че „реформите са нашите котви в ЕС“.

Официалната част на бизнес форума бе закрита от Михай Дарабан, председател на ТППР, който също приветства организирането на такава среща и поздрави БТПП за успехите ѝ и участието ѝ в Международната търговска палата (ICC) и Европалатите (EUROCHAMBRES). Председателят на румънската палата изрази подкрепа за идеята да се създадат клъстери, които да промотират български и румънски бизнеси на трети пазари, и завърши със сърдечния си съвет към събралите се бизнесмени да се уповават на своите национални палати.

Презентации на инвестиционния климат на България и Румъния, направиха съответно Светослав Гатев, експерт в Българската агенция за инвестиции, и Джеордже Прутеану, съветник на румънския държавен секретар по търговията и инвестициите. Като основни предимства за развитие на бизнеса и инвестициите в двете държави се очертаха стабилността и достъпа до пазари, квалифицираната работна ръка, ниските данъци и такси, държавните програми и фондове, индустриалните паркове и зони, развитието на ИТ сектора и автомобилната индустрия.

Форумът продължи с двустранни бизнес срещи, на които представители на над 60 български компании имаха възможността да се срещнат с румънски фирми от секторите туризъм, металургия, отбрана и системи за сигурност, ИТ и реклама, земеделие, храни и напитки, енергетика.

Румъния е традиционен търговски партньор на България. Страната е на 3-то място като експортен партньор на България в рамките на ЕС, след Германия и Италия, и на 4-то в света след Германия, Италия и Турция. През 2015г. стокообменът между България и Румъния бележи рекорд в търговско-икономическите отношения през последните години - 3 680.6 млн. евро, като България е подобрила експорта си към Румъния и е с положителен баланс.


16.06.2016 г.

Още новини:

Видео:

Назад