Назад

Предлагаме на Туркменистан сътрудничество в областта на текстилната промишленостИма възможности за взаимноизгодно партньорство в областта на текстилната промишленост между България и Туркменистан. Това стана ясно по време на среща на Атамурат Атаев, зам.-министър на текстилната индустрия на Туркменистан, с Ръководството на БТПП и с представители българския текстилен бизнес. Обменен бе опит и информация, най-вече касаеща бизнес климата, бизнес законодателството и търговската дейност на двете страни в сектор текстил.

Гостът бе запознат със структурата и мисията на БТПП. Представени бяха основните интереси от българска страна относно развиване на стопанска дейност в Туркменистан, цялостната бизнес среда и най-вече възможностите за транспорт и за репатриране на печалба.

От своя страна, заместник-министър Атаев представи дейността на Туркменистанското текстилно министерство, към което се причисляват близо 80 държавни текстилни предприятия с над 30 000 работника, като отбеляза че Каспийският регион все повече се отваря за чужди инвестиции, давайки за пример шивашките цехове, изпълняващи поръчки на международни компании с известни марки.

Текстилната промишленост на Туркменистан е сред най-развитите отрасли на националната икономика, като тя заема около 20% от износа и обхваща целия спектър на тази индустрия – от производството на сурови материали, като кожа, деним, прежда, памук и коприна, през предоставянето на шивашки и сарашки услуги, до изработката на крайни продукти, конфекция, трикотаж. Най-големи бизнес партньори и дестинации за износ на туркменски текстилни стоки са Русия и Турция, като през Турция стоките поемат своя път към Европа.

Страната произвежда големи количества памук, като до 1991 г. е преработвала само 3% от суровината, а сега обработва и използва за крайни продукти 51% от произведения памук.

По време на срещата бе обсъдена възможността за използване на благоприятното разположение на България за създаване на логистичен център за суровини и продукти за текстилната промишленост, като така времето за доставка от Туркменистан до страните от ЕС ще се намали  значително.

Информационни материали на руски и английски език за текстилната промишленост на Туркменистан са на разположение в БТПП. За контакти: е-mail: interdpt@bcci.bg

Заместник-министър Атаев бе на посещение у нас във връзка с провеждането на третата сесия на Междуправителствената българо-туркменистанска комисия за икономическо сътрудничество.


21.03.2016 г.

Още новини:

Видео:

Назад