Назад

БТПП бе домакин на среща с турска делегация

В БТПП се състоя среща-дискусия с представители на Турско-българския икономически съвет към Борда за външноикономически отношения на Турция (DEIK), като в турската делегация участваха представители на големи турски фирми от водещите сектори – телекомуникации, електроника, логистика, металургия, фармация, информационни технологии, химическа промишленост и текстил.

Срещата бе открита от председателя на БТПП Цветан Симеонов, като очерта двете основни цели - да се възобновят отношенията на сътрудничество между Българо-турския и Турско-българския икономически съвет и да се ускорят връзките между двете организации. Той добави още, че оценява високо развитието на DEIK през последните години и пожела успех на Борда в стремежите му да даде скорост на бизнес отношенията между двете държави и да спомогне за увеличаване на стокообмена.

Новоизбраният председател на Турско-българския икономически съвет Осман Ак изрази надежда, че съвместното икономическо сътрудничеството ще даде реални резултати. В тази връзка М. Емрах Сазак, главен търговски съветник към Посолството на Турция в София, отбеляза, че основният им партньор в Турция е DEIK, а в България – БТПП. Той допълни още, че сътрудничеството между DEIK и БТПП има реални шансове да подобри отношенията между двете държави.

Във връзка с отношенията между България и Турция Йълмаз Сойджан, член на DEIK, изрази притеснението си за утежнените условия на взаимодействие и изказа опасенията си, че ако няма подобрение на отношенията, е възможно турският бизнес да пренасочи погледа си към Румъния и нейните пристанища и търговски коридори. По темата Цветан Симеонов отбеляза, че в бурни времена именно бизнесмените дават добрия пример за сътрудничество, предвидимост и взаимопомощ. 

Преди официалната двустранна среща се проведе и редовно заседание на българската част на смесения бизнес съвет България-Турция, председателстван от Цветан Симеонов. Обновен бе Правилникът за дейността на Съвета и бе избран за заместник-председател - Николин Гавраилов, председател на Българската предприемаческа камара в строителството.


18.03.2016 г.

Още новини:

Видео:

Назад