Назад

Бизнес делегация, организирана от БТПП, заминава за Ташкент



Бизнес делегация, организирана от БТПП, заминава за Ташкент във връзка с провеждането на четвъртата сесия на Междуправителствената българо-узбекска комисия за икономическо и научно-техническо сътрудничество (25-26 февруари).
 
Ръководител на българската държавна делегация е министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която е съпредседател на Смесената междуправителствена комисия. Организираната от БТПП бизнес делегация се води от главния секретар на Палатата Васил Тодоров. В нея са включени представители на 22 български фирми от секторите строителство и инженеринг, транспортно-строителна техника, туризъм, недвижими имоти, козметика, специална продукция и др.
 
На 25 февруари ще се проведе Българо-узбекски форум, който се очаква да бъде открит от председателя на Търговско-промишлената палата на Узбекистан Алишер Шайхов и министър Лиляна Павлова. Приветствия към участващите узбекски и български фирми ще отправят българският министър на икономиката Божидар Лукарски и главният секретар на БТПП Васил Тодоров. Икономиката на Узбекистан ще бъде представена от директора на Узинфоинвест Лазиз Кудратов. Форумът ще продължи с двустранни срещи на деловите среди.
 
Външната търговия между България и Узбекистан през последните години се характеризира със съществено нарастване на българския износ. Налице са по-големи възможности за внос от България на видове приоритетни за Узбекистан стоки и услуги, които не попадат под обхвата на съществуващите митнически рестрикции, свързани с търговската политика на протекционизъм на Узбекистан. Интересите на Узбекистан са насочени към привличане на български инвестиции в местната икономика, към селското стопанство – износ на узбекска необработена селскостопанска продукция и необработен памук, към износ на минерални торове и химически продукти; износ на обработени памучни влакна, тъкани, облекла и материали от памук.
 
Списък на българските компании, включени в бизнес делегацията: ТУК
 

23.02.2016 г.

Още новини:

Видео:

Назад