Назад

БТПП домакинства Българо-кипърски бизнес форум на високо равнище

Българската търговско-промишлена палата е домакин на провеждащ се днес, 23 февруари 2016 г. Българо-кипърски бизнес форум с участието на президента на Република България Росен Плевнелиев и президента на Република Кипър Никос Анастасиадес.
 
Зам.председателят на БТПП Георги Стоев приветства участниците и заяви, че регионалното сътрудничество е ключово за развитието на двете държави, които вече дълги години работят успешно на пазарите в региона, развиват съвместни проекти, споделят инвестиции. Г-н Стоев посочи, че основна цел на форума е намирането на нови ниши, пазари и проекти, които да бъдат от взаимен интерес за българските и кипърските фирми.
 
Президентът Плевнелиев се обърна към присъстващите на форума повече от 100 представители на бизнеса и правителствата на двете страни, като подчерта, че дългогодишната история и влияние на БТПП в сферата на българския бизнес и икономика ще способства намирането на нови хоризонти за взаимодействие между фирмите. Той подчерта, че Кипър като център за бизнес в региона е близка и приятелска страна на България. 
 
Президентът на републиката посочи положителната динамика в двустранните търговски отношения и изтъкна, че през последната година стокообменът е нараснал с 81% като износът на България за Кипър се е увеличил с 90%. Същевременно, кипърският износ за България бележи ръст от 47% през 2015 година. Кипър е шестият по големина чуждестранен инвеститор в нашата страна. Кипърските инвестиции са желани в България и натрупаната положителна динамика на всички нива на управление от двете страни само ще подпомогне увеличаването им.
 
Президентът Плевнелиев сподели, че България очаква растеж на икономиката за 2016 г. от 2,8 % и че през 2015 г. българската икономика се нарежда на 6-то място по растеж в Европа. Той изтъкна и постиженията на страната в аутсорсинга на бизнес дейности, либерализация на енергийния пазар, иновации и инвестиции, информационни технологии и др.
 
Президентът на Република Кипър Никос Анастасиадес подчерта двустранния интерес и общите цели между България и Кипър. Той посочи, че подписаните вчера двустранни спогодби за сътрудничество в областите търговия, инвестиции, енергетика, регионално развитие и селско стопанство са естествена крачка в развитието на икономическите и търговските отношения между двете страни. Президентът Анастасиадес съобщи, че БВП на страната през 2015 г. е положителен, в размер на 1,6 % и че Кипър вече успява да възстанови достъпа си до много пазари след кризата.
 
Съорганизаторите на форума – Кипърската търговско-промишлена палата също изказаха задоволството си от отличното двустранно сътрудничество. Мариус Тсякис, главен секретар на Кипърска търговско-промишлена палата заяви, че Кипър като най-бързо развиващия се инвестиционен център в региона е готов да посрещне още български партньори. Ксениос Ксенопулос, председател Кипърско-българска бизнес асоциация също приветства участниците във форума.
Презентации направиха и Любен Петров, зам.министър на икономиката на България и г-н Йоргос Лакотрипис, министър на енергетиката, търговията, индустрията и туризма на Република Кипър.
 
В рамките на събитието бяха представени няколко презентации:
 
Стамен Янев, изпълнителен директор, Българската агенция за инвестиции 
 
Кристодулос Ангастиниотис, председател, Кипърска агенция за насърчаване на инвестициите. Текст към слайдовете - ТУК 
 
Мариос Клиту, Baker Tilly Klitou
 
Андреас Ясемидес, K. Treppides & Co Ltd
 
Иродотос Иродотоу, Член на борда на директорите на Кипърската агенция по туризъм
Г-н Кристос Мустрас, Кипърска туристическа организация
 
Форумът продължава с двустранни срещи.
 

23.02.2016 г.

Още новини:

Видео:

Назад