Назад

Сътрудничеството между България и Китай има още потенциал за развитие



Зам.-председателят на Шанхайската търговска палата за внос и износ Тони Уанг се срещна с председателя на БТПП Цветан Симеонов. Гостът бе запознат с дейността на Палатата и сътрудничеството й с партньори от Китай. Въпреки редовния обмен на икономически делегации, двустранното сътрудничеството има още потенциал за развитие, констатира Симеонов. Председателят информира, че почти 300 са китайските компании, регистрирани в БТПП и опериращи в България. 
 
Тони Уанг представи Шанхайската търговска палата за внос и износ и разясни, че новото правителство на Китай се стреми към промени с цел улесняване на бизнеса. В момента се обсъжда децентрализиране на повече от услугите за фирмите и прехвърлянето им към търговско-промишлените палати по региони. Китайските компании градят своите краткосрочни и дългосрочни планове, като очакват положителни възможности от страна на държавата за развитието на бизнеса през следващите 20 – 30 години. Наскоро е взето решение в Шанхай да се изгради свободна зона, в която фирмите да се възползват от преференциите на споразуменията за свободна търговия, към които Китай се присъединява.
 
Обсъдени бяха ползите от търговския арбитраж и бе договорено да се задълбочи сътрудничеството между Арбитражния съд към БТПП и Китайската международна икономическа и търговска арбитражна комисия, в която Тони Уанг е арбитър.
 

26.03.2014 г.

Още новини:

Видео:

Назад