Назад

Среща със заместник-председателя на Търговската палата на Сюлеймания





В БТПП се проведе среща между Меджит Таха - директор на Асоциацията за приятелство Кюрдистан - България, г-н Навзад Карим – зам.-председател на търговско-промишлената палата на Сюлеймания и член на Федерацията на кюрдските палати, г-н Цветан Симеонов – председател на БТПП и г-н Янчо Янев - председател на Хасковската ТПП. 

Г-н Карим представи ТПП Сюлеймания, основана през 1967г. с 45 хил. асоциирани членове. Той очерта инвестиционната обстановка, както и стимулиращите закони в региона. Чуждестранните инвеститори могат да се възползват от преференции в законодателството – 10 години освобождаване от плащането на данъци, както и отпадане на митнически такси при внос на машини и съоръжения. Регистрирането на компании в Иракски Кюрдистан е изключително улеснено с цел привличане на инвеститори. В момента в  региона се внасят широк диапазон от стоки: храни, дрехи, цигари, автомобили, млечни продукти и меса. Основното местно производство е петрол – дневно се произвеждат 200 хил. барела, с потенциал до 1 година да се достигне 2 млн. барела.
 
По време на срещата бе обсъдено предстоящото посещение на министъра на търговията и промишлеността на Иракски Кюрдистан в България, планирано за 26 март 2013г. БТПП ще бъде домакин на конференция между представителите на Министерството на търговията и промишлеността на Кюрдистан и българския бизнес.
 

31.01.2013 г.

Още новини:

Видео:

Назад