Назад

Участие на БТПП в конференция „Да погледнем заедно към Изтока“







 

Конференцията, организирана по инициатива на Българо-китайската търговско-промишлена камара в сътрудничество с българските клубове „Приятели на Китай“ и Бизнес асоциация България-Хонконг, обедини вчера национални, регионални, бизнес и културни организации. 
 
В нея участва и Цветан Симеонов, председател на Българска търговско-промишлена палата. Поздравително писмо до организаторите на събитието беше изпратено от президента Росен Плевнелиев. Целта на събитието „Да погледнем заедно към Изтока“ е да отговори на новите идеи на китайското правителство за взаимодействие и развитие на взаимоотношенията с държавите от Централна и Източна Европа.
 
В последните години проявите на сътрудничество между БТПП и Българо-китайската търговко-промишлена камара бележат значителен ръст. Нараства броят на фирми с китайско участие, вписани в Търговския регистър на БТПП, които към момента са 286.  Палатата посрещна 6 бизнес делегации през 2012г., като в сравнение с 2011г. са били 4. През 2012 г. бе подписано споразумение за сътрудничество с Китайския Съвет за насърчаване на международната търговия в клонове – Дзянсу и Далиан.
 
Председателят на Българо-китайската търговко-промишлена камара Виктор Азманов представи идеи как България може да продължи да бъде мост, свързващ Китай със страните от ЦИЕ. Той предложи да бъде подписан Меморандум, чрез който ще се даде възможност за изграждане на единна информационна система за българо-китайските организации и техните партньори - уникален шанс за обмен на информация, мнения и становища, път към реални възможности за работа с Китай - успешен метод за реализиране на контакти, които да прераснат в ползотворно бизнес партньорство.
 
Китайският посланик в България Н. Пр. Гуо Йеджоу изрази мнение относно взаимното партньорство. Той отбеляза, че през предходната година обмена между Китай и България в различните сфери е задълбочил контактите на национално равнище. Търговско-икономическото сътрудничество става все по-тясно, а стабилността на политиката е особено ценна за инвеститорите.  
 

25.01.2013 г.

Още новини:

Видео:

Назад