Назад

Нови възможности за развитие между България и Украйна бяха обсъдени в БТПП





 

Н.Пр. Микола Балтажи, посланик на Украйна в България, и новият търговски съветник – г-н Марк Мартинюк посетиха БТПП и се срещнаха с Цветан Симеонов, председател на Палатата.  
 
Очертани бяха по-конкретни планове за сътрудничеството между България и Украйна през 2013 година, новите реалности и възможности за икономическо развитие. Настоящата година е особено важна за Украйна, тъй като се очаква страната да сключи Спогодба за асоцииране към Европейския съюз, както и преминаването ѝ към зоната за свободна търговия.  
 
Г-н Симеонов и г-н Балтажи разгледаха възможните начини за ускоряване процесите на партниране между двете страни, като се спряха на визовия режим, все още създаващ проблеми пред бизнеса и туризма. Либерализацията на визовия режим ще доведе до увеличаване броя на украинските туристи в България.
 
Посланикът на Украйна и председателят на БТПП констатираха известно намаляване на обема на търговия между двете страни през 2012г. и обсъдиха възможни начини за увеличаване на стокобмена. В тази връзка обект на внимание бе и дейността на Българо-украинската индустриална камара (БУИК), както и предстоящото приемане на програмата ѝ за 2013 г. с основните приоритети и цели. Набелязани бяха предстоящи съвместни събития, като едно от най-важните се очертава да бъде Инвестиционния форум в Запорожието през второто тримесечие на годината. Предвижда се посещение на водещи промишлени компании, представяне на отраслите на хранително – вкусовата и лека промишленост, металургията, електрониката и туризма.
 

24.01.2013 г.

Още новини:

Видео:

Назад