Назад

Пътна карта за реформи в енергетиката поискаха работодателските организации

Работодателските организации настояха за реформи в енергетиката, законодателни  промени,  връщане на цените на тока на нивата преди 1 август 2015 г. и предприемане на международен одит на енергетиката. Това обявиха на пресконференция в БТА ръководителите на национално представителните работодателски организации. БТПП бе представена от председателя на палатата Цветан Симеонов.
 
Той обърна внимание, че при определянето на цените в енергетиката не само, че не беше направена оценка на въздействието, но и не беше дадено никакво обяснение защо част от мерките, договорени между социалните партньори,  в т.ч. държавните институции с участието на премиера, бяха отминати, все едно никой не ги е предложил.
 
Цветан Симеонов посочи като начин за решаване на проблемите предложението за включване в работата на КЕВР на представители на работодателските и синдикални организации. „Години вече всякакви опити на нашите организации да излъчат представители и да участват, включително с предложения, са неглежирани и е крайно време това да се случи“, подчерта той.
Цветан Симеонов изтъкна, че малките и средни ползватели в енергоинтензивни производства продължават да се третират различно и като пример посочи размерите на плащаната добавка за „задължения към обществото“ в цената на тока. „Това е нашата голяма причина да нямаме доверие на този състав на КЕВР“, добави председателят на БТПП.
 
Видео: ТУК
 
Допълнителна информация: ТУК
 
 

10.09.2015 г.
Назад