Назад

Насърчаване на бизнес взаимоотношенията между България и Индия







Българо – индийски бизнес форум бе организиран от Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия, Съвета на европейските търговски камари Индия/Мумбай и Посолството на Индия в София.
 
При откриването на Форума Любен Петров, зам.-министър на икономиката, определи Индия като важен и стратегически партньор за България и акцентира на необходимостта от интензифициране на двустранните отношения. Като перспективни области за бъдещо развитие на българо-индийските търговско-икономически отношения бяха посочени: информационни технологии (създаване от индийски компании на високотехнологични ИТ паркове в България); търговия със суровини (български износ на медни руди и метали); химическа промишленост (износ от България на карбонати); текстилна и кожарска индустрия (възможности за джойнт-венчъри и износ от Индия); хранително-вкусова промишленост (обработка на цитрусови плодове и консервиране, търговия със пшеница и ориз); фармацевтика (джойнт-венчъри и търговия с медикаменти и субстанции); търговия с авточасти и бижутерия (износ от Индия); парфюмерия и козметика (износ от България); износ на българско оборудване за газостанции и газови колонки.
 
Главният секретар на БТПП Васил Тодоров представи информация за отношенията на БТПП с партньори от Индия. Отбелязано бе, че сътрудничеството на Палатата с Федерацията на индийските търговско-индустриални камари /FICCI/ датира още от 1976 г. Васил Тодоров изрази готовността на БТПП за активно сътрудничество със Съвета на европейските камари в Мумбай.
 
Н. Пр. Раджеш Кумар Сачдева, посланик на Индия в България, отбеляза, че Посолството ще продължава да съдейства и подпомага бизнеса от България и Индия. 
 
Представени бяха бизнес възможностите в Индия, инвестиционната среда в България, както и съвети на Българска Агенция за експортно застраховане относно рисковете от неплащане при външнотърговските сделки и възможности за преодоляването им.
 

05.06.2015 г.

Още новини:

Видео:

Назад