Назад

Лекция в БТПП: „Предложения на Япония за реформи в Съвета за сигурност към ООН“

Българската търговско-промишлена палата (БТПП) бе домакин на японска вечер, посветена на 55-годишнината от възстановяването на дипломатическите отношения между България и Япония, 70-годишнината от учредяването на ООН и 120-годишнината от основаването на БТПП. Представена бе лекция на тема: „Предложения на Япония за реформи в Съвета за сигурност към ООН”. Организатори на инициативата са Асоциацията на завършилите Токайския университет в България, Посолството на Япония в София и БТПП.
 
Събитието бе официално открито от Георги Стоев, зам.-председател на Палатата и зам.-председател на Българо–японския икономически съвет при БТПП. Той информира за 17-та годишна среща на бизнеса - Европейски съюз-Япония, която ще се проведе на 28 април в Брюксел. Акцент на предстоящото събитие ще бъде достигнатия етап от преговорите за подготовка на споразумение за свободнa търговия и партньорство между Европейския съюз и Япония. 
 
"Темата на лекцията е особено актуална, тъй като тази година се честват 70 години от учредяването на ООН и е необходимо да се припомнят някои от предлаганите от Япония реформи в структурата на организацията“, посочи Н.Пр. Такаши Коидзуми, извънреден и пълномощен посланик на Япония в България.
 
Представяне на структурата на ООН и в частност на японския принос в Съвета за сигурност бе направено от Лилия Чаушева, доктор по исторически науки на СУ „Св. Климент Охридски“. Необходимостта от реформи в Съвета, д-р Чаушева определи като наложителни, тъй като настоящата структура не отразява проблемите в глобалната политика. Тя също предостави информация за позицията на Япония, представена от Шиндзо Абе, министър-председател на Япония, по време на проведената на 16 март Конференция в Токио.
 
Над 70 представители на държавни институции и бизнеса участваха в събитието. След официалната част гостите имаха възможността да зададат своите въпроси и да обменят опит.
 

08.04.2015 г.

Още новини:

Видео:

Назад