Назад

В навечерието на своята 120-годишнина БТПП с поглед към корените

В навечерието на 120-годишнината от своето създаване БТПП обръща поглед към корените, търси нови факти и документи за ролята на Палатата в стопанския живот на страната, за българите, основали институцията „търговска палата”. 
 
Днес, продължавайки приемсвеността, Палатата преоткрива заслугите на именити строители на държавността и икономиката на Третата българска държава. Сред тях са Стефан и Обрейко Обрейкови. Техните наследници бяха поканени в БТПП и представиха интересни данни, свързани с полезните им дела и налагането на ново социално поведение на предприемчивост и съзидателност.
 
Стефан Обрейков е бил народен представител, окръжен съветник, помощник-кмет и общински съветник, удостоен с орден за участие в Сръбско-българската война, търговец и индустриалец. Председател е на Пловдивската Търговско-индустриална камара 1909 -  1912 г.   и 1920 –  1924 г.  
 
Д-р Обрейко Обрейков е председател на Пловдивската Търговско-индустриална камара в периода 1930 -  1943 г. Негова е заслугата за създаването на Международния мострен панаир в Пловдив.
 
Наследниците на двамата бележити българи подариха книга, посветена на тяхното дело, в което централно място заема и историята на търговските палати в България.
Поуките и посланията на миналото ще ни направят по-последователни и уверени в настоящето и бъдещето.
 

02.04.2015 г.

Още новини:

Видео:

Назад