Назад

Търговско-промишлените палати на България и Румъния в общи усилия за подпомагане на бизнеса и активизиране на двустранните търговско-икономически отношения





Държавният секретар на министерството на икономиката, търговията и туризма на Румъния Флорин Водита се срещна с председателя на БТПП Цветан Симеонов и главния секретар Васил Тодоров. В срещата участваха Н.Пр. Антон Пъкурецу, извънреден и пълномощен посланик на Румъния в България, и Раду Молдован, съветник по икономическите въпроси към Посолството.
 
Oбсъдени бяха развитието на дейностите на търговско-промишлените палати и възможностите за съвместна работа. 
 
Цветан Симеонов направи сравнителен обзор на дейността и функциите на палатите в България и в Румъния, като акцентира върху услугите и особеностите на членство в БТПП. Дискутирано бе бъдещо сътрудничество в областта на Арбитражния съд.
 
Председателят отбеляза постигнатите резултати на Клуба на смесените палати към БТПП. Коментирани бяха критерии и начини за тяхното създаване. Обсъдено бе членството в международни организации, където БТПП и ТПП на Румъния си сътрудничат на многостранна основа в рамките на Асоциацията на европейските палата (Европалати), Асоциацията на Балканските палати, Бизнес съвета към организацията за Черноморско икономическо сътрудничество.
 
Флорин Водита подчерта, че търговско-промишлените палати на България и Румъния са основен фактор за подпомагане на малките и средни предприятия и активизиране на двустранните търговско-икономически отношения.
 
Ръководството на БТПП потвърди готовността за съдействие на Министерството на икономиката, търговията и туризма на Румъния за по-тясно сътрудничество с румънската търговско-промишлена палата за насърчаване на бизнеса в двете съседни държави.
 

02.04.2015 г.

Още новини:

Видео:

Назад