Назад

Представител на Държавната агенция за българите в чужбина посети БТППЗам.-председателят на БТПП Георги Стоев се срещна с Иванка Славчева, представител на Държавната агенция за българите в чужбина.
 
Тя представи излезлия от печат през септември 2014 първи том от трилогията "Чикаго - българският град", издаден от културната организация на българите Bulgarian-American Legacy ("Български завет в Америка") под патронажа на генералния консул на Република България в Чикаго. Книгата е посветена на историята и актуалното състояние на българската общност в тази част на САЩ.
 
Сборникът е двуезично издание (на български и английски език), което подробно документира потенциала  на всички онези културни сдружения и образователни звена, съхраняващи българската духовност в град Чикаго, където живеят повече от 150 000 наши сънародници.
 
Иванка Славчева съобщи, че Държавната агенция за българите в чужбина се ангажира с разпространението на част от тиража сред централните и териториални органи на изпълнителната власт и други компетентни ведомства и организации с увереността, че изданието ще допринесе, както за опознаването на българите в този регион на Америка, така и за развитието на приятелските контакти и взаимодействието между България и САЩ.
 
Георги Стоев изрази надежда, че наред със своя исторически и културен принос, тази инициатива ще създаде нови възможности за съвместни дейности. 
 
На снимката:  Генералният консул на Република България в Чикаго Симеон Стоилов и Изпълнителният директор на изданието и председател на "Bulgarian-American Legacy" Динко Динев
 

12.01.2015 г.

Още новини:

Видео:

Назад